Социален блок в "Аспарухово" ще има

Малцинствата станаха ябълката на раздора, преди гласуването на решението

След бурни дебати и размяна на реплики в местния парламент на Варна, общинските съветници дадоха зелена светлина за строителството на социалния блок в "Аспарухово". Финансирането е по европроект, а достъп до безплатните жилища ще имат малцинствени групи, социално-слаби и други уязвими граждани. Именно малцинствата станаха ябълката на раздора, преди гласуването на решението. "В проекта е заложено, жилищата да се дават на цигани. Ако един циганин и един беден българин кандидатства за жилище в блока на кого ще дадем, като няма зададени ясни правила и норми, и се създава субективен подход в полза на циганите", попита Костадин Костадинов. 

"Искам отново да подчертая, че този блок не е само за малцинствени групи, а и за социално слаби", отговори председателят на бюджетната комисия Тодор Балабанов от ГЕРБ. Колегата му Владимир Тонев от "Нашият град" поиска условието "малцинствени групи" да бъде извадено от предложението, за да няма неспокойни, че апартаменти ще получават само ромите. Беше му обяснено обаче, че проектът по който общината кандидатства за финансиране има изискване блокът да бъде и за малцинствата. "Е, щом Европа иска да е за ромите, по-добре да вземем парите за блока, отколкото да не ги вземем", съгласи се Тонев. Междувременно думата взе и Станислав Темелков от "Атака", който поиска да се наблегне на факта, че в това решение, Европа налагала да се толерират ромите, а не Общинския съвет на Варна. 

Изказванията на Костадинов и Темелков изправи на крака Янко Станев от СДС-ДА, който с диви крясъци от първия ред отвърна, че ставало дума за човешки права. Виковете му накараха Костадинов да поиска от председателя на Общинския съвет да въведе ред в залата. В крайна сметка решението беше прието, като само четирима съветници гласуваха "против".

Блокът в "Аспарухово" ще е с 30 жилища и в него ще бъдат настанявани многодетни семейства, самотни родители с деца и бездомници. Проектът е на стойност около 4 млн. лв., като финансирането ще бъде по Оперативна програма "Регионално развитие". Блокът ще бъде построен на парцел на ул. "Горна Студена", която преминава през циганската махала в квартала и където живееха повече от половината жертви от наводнението миналата година.

Какво още се случи на сесия днес вижте тук

"Градски транспорт" тегли 5 млн. лева кредит

Стадион "Варна" - гвоздеят на днешната сесия, Марин Митев в залата