Германия пази варненски бандити от лошите ни затвори

Правосъдието ни е с вързани ръце, след като подсъдими намират закрила зад граница

Заради лошите условия в българските затвори Германия отказва да екстрадира обвиняем по дело за кражба в особено големи размери, срещу когото има заведено дело във Варненският окръжен съд. Това сподели съдия Иваничка Славова, зам.-предсадетал на Наказателно отделение във ВОС.

Варненският окръжен съд е изпратил искане за съдействие до германските органи с Европейска заповед за арест на лицето Христо Стефанов Кирилов чрез обявяване в Шенгенската информационна система.

Той е обвинен за това, че на 25 юли в Долни чифлик, след предварителна уговорка с Асен Събев Ангелов, Асен Донев Казаков, Ахмед Мустафов и Сюлейман Селимов е присвоило собственост на Мария Тодорова на стойност 196 392 055 лв.

Защитата на преследваното лице повдига възражение срещу заповедта за екстрадиция с мотива, че екстрадицията в България нарушава разпоредбите на чл.73 от Закона за правната помощ поради преобладаващият там минимален стандарт на условията в затворите, който не отговарял на изискванията за правата на човека.

Чрез Главна прокуратура на българските инстанции е била дадена възможност да изпратят информация по какъв конкретен начин са били приложени предложените незабавни мерки за подобряване на условията във Варненския затвор извън зоната за повишена сигурност. Препоръките са били подробно описани в доклада на Комисията на Европейския съвет за защита от мъчения или жестоко, безчовечно или унижаващо човешкото достойнство отношение или наказание.

По нататък германските власти питат дали има поне един затвор в страната, който да отговаря на изискванията и в който да бъде настанен въпросният подсъдим след произнасяне на присъдата му. След като става ясно, че няма такова място, лицето продължава да си живее спокойно в странство и делото стои неприключено.

"Изправени сме пред сериозен проблем. Правосъдието ни е възпрепятствано заради бездействие от страна на изпълнителната власт", коментира още съдия Славова. Тя сподели още, че скоро след отказа за екстрадиция в Германия се е преселил още един от обвиняемите по делото.