1430 убити на пътя във варненско за 25 години

От 36 дела срещу корумпирани полицаи за три години само трима са с ефективна присъда

60 души от Варна и региона намират средно годишно смъртта си в катастрофи. За 25 години броят на жертвите е 1430. Само за 2014 г. войната на пътя в града и областта е отнела 45 човешки живота, други 880 са ранени.

Тъжната статистика сподели съдия Иваничка Славова, зам.-председател на Наказателно отделение във Варненският окръжен съд. Тя подчерта, че в 90% от случаите законът третира транспортните престъпления не като умишлени, а допуснати поради непредпазливост. Ефективни присъди се налагат, когато се докаже умисъл или вина, като например употребата на алкохол. Затова и най-често присъдата за шофьорите-убийци е условна. През 2014 г. за тези 45 загинали във ВОС са заведени 20 дела. Най-често основание за обвинението е масовото неспазване на Закона за движение по пътищата и несъобразената скорост.

"Намалява превенцията на пътнотранспортните произшествия и затова опасността се увеличава", каза още Иваничка Славова.

Стана ясно, че само за последните три години във ВОС са заведени 36 дела срещу корумпирани полицаи. От тях с ефективна присъда са само трима, 27 са осъдени условно, а 6 са с пробация. През 2014 г. на подсъдимата скамейка за "активен подкуп" са седнали 8 бивши служители на реда.