1080 намериха работа през февруари

Животът

30-03-2015, 11:09

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Във Варна равнището на безработица е 4,9%

На работа в област Варна през февруари 2015 г. са постъпили 1080 души. Равнището на безработица във Варненско е било 7.8% и намалява с 0.1 пункта спрямо миналия месец. Броят на регистрираните търсещи работа е 17421. С 235 по-малко от първия месец на годината.

Във Варна равнището на безработица е 4,9%, с 0,1 пункта по-ниско спрямо януари 2015. Броят на регистрираните безработни е 8473, със 180 по-малко от предходния месец.

Стартират регионалните програми за заетост във Варненска област. През април 2015 г. ще стартира изпълнението Регионални програми на общините от Варненска област. Ще бъде осигурена субсидирана заетост за период от 6 месеца на 120 безработни лица. Дейностите, които ще извършват наетите лица са свързани с поддържане и опазване на общинската собственост (училища, детски градини, спортни обекти), екологични дейност, почистване на гробищни паркове и речни корита, опазване на обществения ред, подпомагане на археологически разкопки и поддържане на паметниците на културата и др.

Възможност за професионална реализация на безработните младежи до 29 години

Стартира изпълнението на дейностите по схема "Младежка заетост" – проект "Нова възможност за младежка заетост" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. Одобрени са заявките на работодателите, желаещи да наемат безработни млади хора по проекта.

Безработните младежи до 29 години ще имат възможност да придобият професионален опит и практически умения по специалността чрез стажуване или обучение на работното място. Осигурената субсидирана заетостта е по трудово правоотношение на пълно работно време на работни места, разкрити от работодатели от частния сектор. Заетостта е за срок от 6 месеца за стажуване и до 6 месеца за обучение, с наставник определен от работодателя.

За да участват в проекта безработните лица трябва да отговорят на следните условия:
- да са регистрирани в Дирекции "Бюро по труда";- да са на възраст до 29 години включително;- да не участват в никаква форма на заетост;- да не участват в никаква форма на образование или обучение.Кандидатстването става чрез подаване на Заявление за участие в Проекта (по образец), с което потвърждават готовността си за обучение по време на работа или стажуване на работно място, обявено от работодател.Повече информация относно възможностите за включване в схема "Младежка заетост" може да се получи в бюрата по труда по местоживеене, а регистрираните в бюрото по труда безработни младежи могат да се обърнат към трудовия си посредник.

Психолози, кейс мениджъри и младежки медиатори ще бъдат назначени по Национална програма "Активиране на неактивни лица"

В изпълнение на Национална програма "Активиране на неактивните лица" в Дирекции "Бюро по труда" в областните градове в цялата страна ще бъдат назначени психолози и мениджъри на случай (кейс мениджъри). Целта е осигуряване на достъпни, качествени и ефективни посреднически услуги и активиране и включване на пазара на труда на неактивни (в т.ч. обезкуражени лица) и младежи до 29 години, които не работят и не учат. Назначените по програмата лица ще подпомагат дейността на трудовите посредници и ще работят приоритетно с трудните клиенти и с клиентите със специфични потребности. В Дирекция "Бюро по труда" Варна (филиал Владислав Варненчик) по програмата ще бъде назначен и трудов посредник – ромски медиатор, които ще работи с неактивни и обезкуражени лица на пазара на труда от ромските квартали.