Енергото с право да иска парите за тока авансово

Парите

30-03-2015, 07:10

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В този случай абонатът предплаща дадена услуга и тя му се предоставя до изчерпване на внесените авансово пари

Доставчиците на ток ще имат право да предлагат на клиентите си възможност за авансово плащане на сметките на база "вероятно потребление". Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които енергийната комисия към парламента прие на второ четене в края на миналата седмица. Предстои текстовете да бъдат гласувани и в пленарна зала. Европейските директиви допускат авансовото плащане на електроенергия, но само на база на действително потребление. В този случай абонатът предплаща дадена услуга и тя му се предоставя до изчерпване на внесените авансово пари.

Според нови редакции в частта за защита на крайните клиенти, информация за фактурираната енергия ще се предоставя "поне веднъж на три месеца", а когато потребителите са избрали електронни сметки - два пъти в годината. От енергийната комисия обясниха, че това не е връщане на тримесечното отчитане, а опция, която се дава на компаниите.

Законът за енергетиката се променя само три седмици след последните поправки в него. Новите редакции се правят през Закона за енергийната ефективност.Специално внимание депутатите са обърнали на оптимизирането на разходите за пренос на електроенергия. Според текстовете цената на този вид услуга трябва да бъде такава, че да стимулира по-ефективното потребление. Пак с този мотив енергийната комисия е дала възможност на доставчиците на ток да разработят различни тарифи на тока в зависимост от часовете на използването му. Целта е да се намали потреблението в пиковите часове чрез увеличение на цената. Експерти коментираха обаче, че тази промяна с тарифите може да се случи само при клиенти, които имат т. нар. умни електромери. Те мерят в реално време консумацията и пращат информацията дистанционно на енергото. Към момента много малко от клиентите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про разполагат с такива устройства. Изчисленията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране показват, че за да се сменят всички електромери у нас с умни, са необходими около 5 млрд. лева, като инвестицията трябва да бъде включена в цената на тока. Затова регулаторът отхвърли плана за задължително монтиране на "умни електромери".
Плащаме парно и за липсващи радиатори

В топлофицираните сгради общата енергия от сградната инсталация ще се разпределя между абонатите на базата на проектната мощност на радиаторите в апартаментите, а не на реално съществуващите отоплителни тела. Това предвиждат други промени в Закона за енергетиката, одобрени от ресорната парламентарна комисия през Закона за енергийната ефективност. От Патриотичния фронт опонираха и предложиха да се плаща на реално монтираните радиатори, но предложението беше отхвърлено с мнозинство.

Така при отчитането на общите части няма да има никакво значение, ако в даден апартамент са били демотирани радиатори, или пък са били подменени с по-малки. Останалата част от сметката извън общата част ще се образува на базата на показанията на топломерите върху дяловите разпределители.Депутатите задължават всички сгради ново строителство освен да имат хоризонтални системи за топлоснабдяване, да имат монтирани и индивидуални топломери на всеки апартамент. Те трябва да са поставени на общодостъпно място. Същото важи и за преустроени след саниране сгради.