Обучават 45 млади ветроходци

Бъдещите мореплаватели ще получат основна морска култура

Яхт-клуб "Кап. Георги Георгиев - Порт Варна" спечели проект за популяризиране на ветроходството.

Към момента 90 деца се обучават в тънкостите на ветроходството. 45 от тях се занимават с това от години, а още толкова в момента са включени в спечеления проект от Министерството на младежта и спорта.

Стойността на проекта е 5800 лева, като бъдещите млади ветроходци трябва да получат основна морска култура, като предпоставка за бъдеща личностна и професионална реализация в морските професии и бизнес. През тази година клубът ще организира 4 ветроходни регати, а негови ветроходци ще участват в 21 състезания, съобщава maritime.bg.

От ръководството на клуба коментираха, че през последните години има много сериозни проблеми с финансирането на спорта, но основната им цел е това да бъде променено и все повече млади хора да бъдат привлечени към него.

Двама души от клуба са избрани за членове на новия управителен съвет на Българската федерация по ветроходство и един в контролната комисия. "Председателят на Яхт-клуб "Порт Бургас" Евгений Мавродиев бе избран за председател на Управителният съвет на федерацията. Имаме надежда за развитието на ветроходството, защото той е млад и енергичен и разбира много от този спорт. Смятам, че ще сме свидетели на нещо много добро в бъдеще, коментира изборът на шеф на БФВ зам.-председателят на варненския клуб к.д.п. Александър Калчев.

Яхт-клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна" е организирал шест регати за миналата година и активно се е включил в организацията на SCF Black Sea Tall Ships 2014&Prime. В момента сдружението разполага с 18 бр. лодки и други 10, които са закупени от родители на младите ветроходци. В клас "Оптимист" четири са лодките над 30-годишна възраст, които не отговарят на изискванията и ще бъдат бракувани.