Преместихте ли стрелките?

Животът

29-03-2015, 09:56

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Местим стрелките на часовника с час напред

Вътрешният часовник на човека се нагажда към промените в съответствие със сезона спрямо изгрева на слънцето.

През изминалата нощ точно в 3.00 часа преминахме към лятно часово време. Това означава, че е необходимо да преместим стрелките на часовниците си с един час напред. Всъщност е необходимо да го направят само притежателите на класически ръчни или стенни часовници. Повечето, ако не и всички, съвременни електронни часовници, в това число и часовници на мобилни телефони, компютри, домашна елетроника променят часа автоматично без човешка намеса.

Лятното часово време ще продължи до последната неделя на месец октомври (25 октомври 2015 г), когато в 4.00 часа след полунощ ще трябва да върнем стрелките с един час назад, пише Днес.

Зимното или астрономическо часово време се смята за основно. Ако я нямаше смяната на времето, щеше да съществува само то. У нас тази промяна е регламентирана с постановление на Министерски съвет от 1997 г.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час напред от астрономическото, като остава така за пролетните и летните месеци.

Освен чисто икономическа полза (пести се осветление), смяната на времето има за цел да осигури на организма ни повече светлина и съответно да повиши активността ни.

Според много специалисти обаче смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник.

Установено е, че се нарушава възприятието на човека, свързано с редуването на тъмната и светлата част от денонощието в зависимост от годишния сезон.

Хронобиолозите обясняват, че ритъмът на активност и покой, който естествено следва тялото ни, се определя не от часовника, а от количеството на дневната светлина.

Според специалистите адаптирането от лятно към астрономическо часово време става за около седмица до 10 дни. Препоръката е всеки да изработи индивидуална схема за справяне с промяната на часа.

Вътрешният часовник на човека се нагажда към промените в съответствие със сезона спрямо изгрева на слънцето. Изгревът регулира естествения ритъм на сън и бодърстване и през летните месеци.

Много страни по света вече са се отказаха от промяна на часовото време. Сред тях са Русия, по-голямата част от Австралия, някои части на Канада, повечето страни от Южна Америка, някои щати в САЩ, Япония, Китай, Северна Африка, Южноафриканската република и много други.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

Преместването на стрелките, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени.