Тази нощ спим с час по-малко

Животът

28-03-2015, 11:50

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Адаптацията на организма към новото време продължава 3 седмици

Точно в 3 часа тази нощ (28 срещу 29 март) стрелките на часовниците трябва да се преместят с час напред. Така нощта в неделя ще е с час по-къса. Промяната се налага заради преминаването от астрономическото, наричано често зимно, към лятното часово време. Според експерти адаптацията на организма към новото време става за 3 седмици. Смяната на часа може да предизвика проблеми със съня и концентрацията. 

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад - т.е. до 3 часа астрономическо време.

Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.