Още лекарства може да изчезнат от пазара

Животът

27-03-2015, 06:58

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Причината ще е евентуално ново финансово натоварване за генеричните компании

Има реална опасност още медикаменти да бъдат изтеглени от производителите от българския пазар, тъй като се продават под себестойността си, обяви председателят на българската генерична фармацевтична асоциация Николай Хаджидончев. За последните 2 години над 200 лекарства са били спрени от нашия пазар предимно заради прекалено ниски цени, които не осигуряват печалба. Дончев даде пример с компанията, в която той работи и която е възможно да спре нови 26 продукта. Причината ще е евентуално ново финансово натоварване за генеричните компании, за които се предвижда да връщат пари на здравната каса, ако НЗОК има преразходи в бюджета за лекарства. Преразходът на касата за лекарства за м.г. беше за над 150 млн. лв., а за тази се очаква дефицит от 100 млн. лв. в това перо.

Затова от здравното министерство тази година ще се стремят да се спази гласуваният бюджет на касата. За целта между производителите на лекарства и МЗ ще се подпише пакт за стабилност, който да гарантира, че разходите за лекарства няма да растат прекалено. Документът може дори да стане част от Закона за здравното осигуряване. Част от мерките е и механизъм, който регламентира, че ако касата има преразход, компаниите, които работят с нея, ще връщат пари на НЗОК, така че дефицит да няма. Според "БГфарма" наложеният за момента вариант от асоциацията на научноизследователските компании, които предлагат предимно оригинални лекарства, предвижда преразходът да се покрива солидарно от всички производители, независимо чии лекарства са довели до него. Идеята кой колко да плаща да се определя от пазарния му дял и ръста на приходите му.

Преразходите на касата обаче са за лекарства под патент, които нямат генерични аналози и чиито цени в момента не се контролират по никакъв начин. В бъдеще се предвижда те да са длъжни да дават отстъпки на НЗОК, ако искат да работят с обществения фонд. Медикаментите, произвеждани след изтичане на патент, имат механизми за намаляване на цените - те се конкурират помежду си, освен това касата плаща изцяло само за цена, по-ниска от най-ниската в 17 държави от ЕС. Затова и цените на ниво производител у нас са ниски. По-високата крайна цена се получава от начисляването на 20% ДДС.

През м.г. 40% от разходите на НЗОК за лекарства са за 18 лекарствени молекули в патент, като с тях са лекувани едва 20 000 пациенти, дадоха пример от "БГфарма". За сравнение в онкологията през 2014 г. разходът за общо 221 молекули извън патент е бил 16 млн. лв. През 2013 г. те са били 214 и за тях са платени 28 млн. лв., т.е. благодарение на пазара и реферирането разходите намаляват. За 120 онкомолекули под патент през 2013 г. са дадени 144 млн. лв., а през 2014 г. за 115 молекули - 201 млн. лв.

Затова от генеричната индустрия не смятат, че е редно да покриват солидарно преразходите на НЗОК. Ако това стане, още продукти ще излязат от пазара в България, а ние ще трябва да съкратим работни места, предупредиха от "БГфарма". Това е проблем между различните производители, те трябва да си го решат, държавата настоява да се спазва финансовата рамка на бюджета на НЗОК, коментира зам. здравният министър Бойко Пенков.