Показват 40 икони от Варна в музея в Реклингхаузен

Изложбата е под надслов „Чудесата на светилната“,

40 избрани български икони от фонда на Регионалния исторически музей във Варна участват в изложба в известния в цяла Европа музей в Реклингхаузен, Германия. Това е втора издание на изложбата, която миналата година събра над 20 000 души в побратимения на Варна град Дордрехт, Холандия. Създаден бе научен каталог, който в вече е изчерпан. Проявата се реализира по проект "Европа за гражданите" и предоставя уникална възможност за популяризиране на българското културно и иконно наследство чрез експозицията и разработените към нея материали.

В Реклингхаузен изложбата, под надслов "Чудесата на светилната" бе открита преди броени дни от кмета на германския град - Кристоф Теше, и от кмета на Дордрехт - Арно Брок. Представители от община Варна бяха Мирела Донкова и Красимира Йорданова, експерти в отдел "Протокол и международно сътрудничество" в община Варна, които поднесоха приветствие от името на кмета на града Иван Портних, както и представители на Регионалния исторически музей. Събитието беше отразено в много германски медии.

Изложбата ще остане в Реклингхаузен до юни и ще даде възможност на много европейци да научат повече за православната църковнославянска култура, представена чрез иконите от богатата колекция на варненския музей.