Шосето на "Алея Първа" остава само за пешеходци

Мисия Варна

26-03-2015, 13:52

Снимка:

© Dariknews/Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Парите от терените край Стадиона - само за строежа му

Движението на коли се мести до ската, изграждат паркинг с 1200 места

Пътят, по който сега се движат коли на крайбрежната алея, това лято ще бъде освободен само за пешеходци. Това обяви днес Марин Митев, член на Управителния съвет на "Химимпорт". Автомобилите ще бъдат изтеглени в нова пътна артерия в подножието на ската. Там ще бъде изграден и двулентов паркинг за 1200 коли. Изчисленията показали, че в пикови моменти на плажа, по алеята спират 800 коли.

Алеята край морето става пешеходна от подхода към "Почивка" до ресторант "Рапонги" - там където има ширина на терена за изграждане на нов път. Новият паркинг тук, обаче, може да доведе и до затваряне за коли на останалата част от крайбрежната алея - от Топлата вода до Рибарския плаж, прогнозира Митев.

Тази година инвестициите в проекта "Алея първа" освен в нов път ще бъдат и в подземна инфраструктура - водоснабдяване и канализация на цялата зона, трасиране и фекални станции - общо за 20 млн. Досега инвеститорът на "Алея първа" е похарчил за укрепването на ската и оформянето на стария път общо 37 млн. лева. Това е част от задължителната инвестиция от 73 млн. лева, поета като ангажимент пред Българска агенция за инвестиции при продажбата на терена. Към ангажиментите на инвеститора влизат още иззграждането на информационен център, воден атракцион, оздравителна зона и център за обучение и калификация на морски кадри. "Досега на дневен ред беше новото летище, стадионът, сега идва ред на "Алея Първа", обобщи Митев.