Започва ремонт на Юнашкия салон

Целта на реновирането на обекта, който е запустял и изоставен от десетилетия, е да бъде възстановен, включително и в съответствие със закона за защита на културните паметници.

Договорът за финансиране от програма "Джесика" вече е факт, започваме ремонт на Юнашкия салон, съобщи кметът на Варна Иван Портних. Договорената сума е 1,8 млн. лв., срокът за реализиране на проекта е 7 месеца, готов е и линейният график на ремонтните дейности.

"Юнашкият салон е един от символите на града, които имаме амбицията да възродим. След финала на проекта сградата ще бъде превърната в дом на спортната общественост и слава, както е замислена при построяването си", каза кметът.

Община Варна си върна Юнашкия салон от държавата в края на м. г. Сградата с уникалните и дървени орнаменти и колони е построена през 1910 г. и е сертифицирана като паметник на културата и архитектурата от 1982 г.

Юнашкият салон е признат за първото спортно съоръжение във Варна.Целта на реновирането на обекта, който е запустял и изоставен от десетилетия, е да бъде възстановен, включително и в съответствие със закона за защита на културните паметници. Вътре салонът ще бъде изцяло обновен, което ще го направи подходящ за спортни и други събития, малка изложба в чест на спортните постижения на Варна ще бъде разположена във фоайето.