360 деца ще се надиграват и надпяват

Националния детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов" се провежда за 21 път

От 27 до 29 март 2015 г. Общински детски комплекс Варна е домакин на двайсет и първото издание на Националния детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов", за изпълнители на народна музика: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.

Целта на конкурса е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура. Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН и в мерките за закрила на деца с изявени дарби. По традиция се провежда под патронажа на кмета на гр. Варна Иван Портних.

Журито, което ще оценява изпълненията на децата в двадесет и първото издание на конкурса е с председател Димитър Христов, главен диригент при БНР, композитор

Заявка за участие са подали над 360 участници. В конкурса ще бъдат представени всички фолклорни области в страната. Децата са от Варна, Велико Търново, Котел, Пловдив, Плевен, Карлово, Шумен, Монтана, Нови пазар, Шумен, Търговище, Русе, София, Добрич, Белослав, Черни Вит и Глогово - общ. Тетевен, Константиново и Рудник, обл. Бургаска.

Младите фолклорни таланти ще се състезават в две категории и пет раздела: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.

Ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда във всяка категория и група, награда на кмета на град Варна, награда "Диньо Маринов" за най-добър гайдар, награда за най-добър музикален педагог, запис в Радио Варна, награда на Национален дворец на децата София. Всеки участник ще получи грамота за участие.

Официалното откриване на конкурса е на 27 март от 9.30 ч. в Концертна зала на Младежки дом. Конкурсната програма е на 27 и 28 в Младежки дом, а на 29 март в зала Аула на Икономически университет. На 29 март от 14.00 часа в аулата на Икономически университет ще се проведе Галаконцертът на лауреатите от конкурса.