Балкански иска да строи цирков комплекс

Варна Лайф

25-03-2015, 10:27

Снимка:

circus-balkanski

Автор:

Пламена Николова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бели лъвове от Лас Вегас и Глобусът на смъртта от тази вечер в Цирк Балкански

През лятото ще се провежда световен детско-юношески цирков фестивал

Във Варна да бъде изграден целогодишен цирков комплекс върху тревна площадка на бул. "Цар Освободител" в ж.к. "Възраждане" иска собственика на цирк "Балкански". Намеренията си той е изложил в писмо до кмета на община Варна Иван Портних и съветниците от комисията по собственост и стопанство.

В него академик Александър Балкански, в качеството си на председател на експертния съвет за цирково изкуство пише: "От години жителите на Варна доказват със своето посещение на единственият национален цирк "Балкански", че са най-големите ценители на това трудно изкуство. Изключително голям е броят на най-малките зрители - децата. Някои твърдят, че циркът е отживелица. Това не е вярно. Докато има деца на земята ще има и цирк. Ще цитирам Федерико Фелини, който казва, че циркът не е само едно велико зрелищно изкуство, то е и културата и житейския опит на нацията".

По-нататък Балкански пише, че фирмата му разполага с тръбно фермена конструкция покрита с шапито за полустационарен цирк. Това ще бъде един обособен цирков комплекс със зрителна зала, фоайе балон, контейнерни гримьорни и тоалетни, баня за артистите и персонала, а за децата увеселителен кът със специална детска тоалетна.

Успоредно с това ще бъдат построени две детски площадки пред шапитото. Проекта предвижда около целия комплекс да бъдат посадени зелени фиданки и това да създава прохлада в горещите летни дни. Вътре комплексът също ще бъде озеленен и облагороден с пешеходни пътеки.

Във връзка с това Балкански предлага съвместна дейност между цирка и община Варна. През пролетта ще бъде представена 15-дневна програма. През лятото ще бъде провеждан 10-дневен детско-юношески цирков фестивал. През есента ще гостува програмата на цирк "Балкански" за 21 дни. От 5 до 20 октомври ще има програма от Русия или бившите съюзни републики. От 20 декември до 3 януари ще се радваме на дядо Коледа в цирка. От 15 до 30 януари ще се организира парад на смеха, програма на клоуни и комици. През февруари се очаква 15-дневна международна програма, а през март акцента ще е върху дамите.

Общината ще има по всяко време възможност да ползва залата безвъзмездно за свои програми, чествания и увеселения. В тази връзка Балкански иска общината да му предостави терена за срок от 3 години безвъзмездно. Става ясно, че вече е започнало и разчистването на територията, премахват се дивите храсти и боклуци, извозват се земни маси за сметка на фирмата.

Предстои съветниците от комисията по собственост утре да се произнесат по искането.