Продажба на 17 дка дава старт на строителството на стадион "Варна"

Мисия Варна

25-03-2015, 09:09

Снимка:

Фейсбук/Искам нов стадион за Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Марин Митев: Можем да почнем стадиона през юли (видео)

Парцелът, който ще се продава, е част от прилежащите терени на стадиона

Терен от близо 17 дка - част от апортната вноска на общината,  възнамерява да продаде дружеството "Спортен комплекс" АД, за да може да стартира строителството на новия стадион "Варна". Парите от сделката ще бъдат използвани за изграждане на съоръжението, първата копка на което беше направена през 2007 г.

Предложението е внесено в комисията по собственост към местния парламент от "Химимпорт", която държи 65% от акциите в дружеството. По информация на Дарик Варна на засаданието, което е насрочено за четвъртък се очаква да присъства лично изпълнителният директор Марин Митев, който ще представи пред съветниците инвестиционните намерения. 

Парцелът, който ще се продава е част от прилежащите терени на стадиона. Според експерти в строителния бранш минималната цена за квадратен метър в района е 400 евро. Това означава, че очакваните приходи от терена са в размер на близо 7 млн. евро.

Другият акционер в "Спортен комплекс" АД е Община Варна с 35%, участвайки с апортирани терени с обща площ 136 дка. Дружеството беше създадено през 2005 г. с капитал от 34.5 млн. лв. В договора за неговото учредяване не е фигурирало условие "Химимпорт" да построи нов стадион на мястото на стария "Юрий Гагарин", заяви преди месец Марин Митев. Той се появи изненадващо на протест под надслов "Искам нов стадион Варна".