Полицаи вече ще глобяват за неправилно паркиране без да чакат шофьора

Крими

24-03-2015, 14:38

Снимка:

Да освободим тротоарите и алеите на Варна за пешеходците

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Паркирал си като идиот

Лепнаха на полицай "Паркирал си като идиот!"

Общински съветник от Варна паркира като идиот

Днес граждани излязоха на протест, срещу колите в градинката до общината

Някой днес закичил с лепенки "Паркирал си като идиот" джип, спрял зад общината с качени на тротоара предни гуми. Повече от час двама полицаи от общинска полиция стояли и чакали собственика на автомобила да се появи, за да му напишат за неправилно паркиране. Това разказа варненка, станала свидетелка на случилото се, която коментира, че ситуацията е безумна. "Ами ако собственика не се появи", чуди се жената на безумията в действащата законодателна уредба, според която, актове и фишове за неправилно паркиране могат да се пишат само в присъствието на прегрешилия шофьор.

Законодателна промяна именно в тази посока тръгва от Варна. След предложение, направено от община Варна депутати от морската столица са подготвили промени, според които полицаите ще могат да пишат актове за неправилно паркиране без присъствието на водача, научи Varnautre.bg. Депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, която е председател на Гражданско сдружение "Карай умно, искам живот" и майка на убитата на пешеходна пътека Лора Казанлиева е получила уверение от транспортния министър Ивайло Московски, че ще има нов Закон за движение по пътищата.

Предстои към Народното събрание да бъде сформирана работна група, която ще обсъди всички постъпили предложения за изменения. Петрова изложи своята позиция за това какви промени трябва да бъдат инициирани на законово ниво. Според нея, след като навърши определена възраст, например 70 години, всеки шофьор трябва да издържи тест за правоуправление.

Междувременно днес във Варна граждани излязоха на протест пред общината, срещу колите по алеите. Още в петък те призоваха да се освободи градинката до сградата на общината от многобройните паркирали автомобили. Именно о този повод местната администрация е инициирала промените в Закона.

В същото време в Сливен вече са намерили решение на проблема с липсата на водачите на неправилно паркираните коли. От 16 до 22 март са съставени 6 акта по докладни записки, изготвени за водачи, които не са били на мястото на нарушението. Те са призовани в сектор "Пътна полиция" да им бъде наложена санкцията. Актовете са изготвени на база сигнали на граждани за неправилно паркирали автомобили на територията града. Това е част от пакета от спешни мерки на ОДМВР-Сливен, целящи максималното ограничаване на грубото и явно нарушаване на правилата за движение, намаляване на тежките пътни инциденти, нулева толерантност към отнемането на предимство и грубото паркирането на пешеходни пътеки, върху тротоари, тревни площи и други места.