СОУ "Васил Друмев" става Основно училище

Мисия Варна

24-03-2015, 13:53

Автор:

Пламена Николова

Всичко от Автора

Едва 22 деца се обучават в горен курс през тази година

Поради малкият брой на учениците в прогимназиалният и гимназиален курс СОУ "Васил Друмев" ще стане Основно училище. Промените ще влязат в сила от следващата учебна година, решиха съветниците от комисията по наука и образование в общината. През тази година в училището се обучават 303 деца, като едва 22 от тях са в горен курс.

Причината се търси в увеличения прием след седми клас в профилираните гимназии във Варна. Нараства броят и на паралелките с прием след осми клас. Тези две тенденции се отчитат на фона на намаляващия общ брой на учениците, завършващи основно образование. Това се посочва като аргумент в искането от администрацията за промяната в статута на учебното заведение.

Стана ясно, че паралелките за начална подготовка в СОУ "Васил Друмев" са 7. Сформирани са и две групи за задължителна предучилищна подготовка на 5- и 6-годишни деца.

"Има предпоставки през следващата учебна година безболезнено за педагогическия персонал без съкращения да се осъществи преобразуването на СОУ "В. Друмев" в основно училище с целодневна организация на учебния ден за начален етап. Няма необходимост от пренасочване на ученици и персонал", се казва още в писмото до съветниците от комисията.