Варненци ще зареждат електромобили безплатно

До една година общината ще изгради електростанции с европейски пари

3 млн.лв. се очаква да инвестира община Варна в закупуването на електромобили за общинското предприятие "Паркинги и синя зона" и изграждането на няколко соларни зарядни станции във Варна и извън града.

Това ще стане възможно, в случай, че бъде одобрен проект, по който общината е партньор, финансиран по програма "Хоризонт 2020", "Демонстриране и тестване на иновативни решения за по-чист и по-добър градски транспорт и мобилност".

Всеки от електромобилите струва около 60 000 лв, но икономията от гориво изплаща покупката за около 5 години. Това коментира по време на заседанието на комисията по "Финанси и бюджет" Младен Иванов, директор на ОП "Паркинги и синя зона". По неговите думи се очаква Варна да има най-модерната синя зона в страната. Обходът на паркингите ще бъде осъществяван именно със закупените коли на батерии. Контролът се очаква да бъде извършван по регистрационният номер на паркиралите коли, въведен от самите водачи.

Стана ясно, че три часа е максималният престой в зоните за кратковременно паркиране, след това време колите ще бъдат репатрирани.

Както Varnautre.bg вече писа една соларна станция може да зарежда по две коли на денонощие. Още през 2014 г. частната фирма "ЗК" АД предложи на общината услугите си по изграждането на подобно съоръжение върху общински терен.

Тогава предложението бе внесено в комисията по опазване на околната среда. Според него, зарядната станция може да бъде конфигурирана в два варианта: Свързана с електрическата мрежа или да съществува и работи автономно, чрез собствен фотоволтаичен генератор.

В случай обаче, че общината изгради подобни станции с европейски средства варненци ще могат да ползват поне за известно време услугата безплатно.

Засега няма данни колко души има във Варна и региона с електромобили или други превозни средства на ток.