Асоциация Муковисцидоза търси преводачи доброволци

Мисия Варна

24-03-2015, 10:15

Снимка:

Фейсбук, Асоциация Муковисцидоза

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Муковисцидозата предизвиква безплодие при мъжете

50 деца във Варна страдат от муковисцидоза

Те ще имат задача да преведат от английски лекциите, изнесени от британските лекари във Варна

Асоциация Муковисцидоза търси доброволци, които да направят превод от английски на български език на лекциите от британски медици, изнесени пред родители на деца с муковисцидоза, пациенти, студенти и лекари от УМБАЛ "Света Марина" Варна в средата на месец март в рамките на Международната работна среща, посветена на рядкото заболяване.

"Идеята е преведеният текст да се субтитрира и качи в интернет, за да може важната информация за грижата, споделена от лекарите, да достигне до по-голям кръг хора", обобщава апела представителя на УС на Асоциация Муковисцидоза Светлана Атанасова.

В рамките на форума лекарите от Великобритания - пулмолог, физиотерапевт и диетолог, всички, работещи в Център по муковисцидоза за деца - обсъдиха с българските си колеги оптимизирането на антибиотичната терапия за дихателните инфекции, храненето и физиотерапията на пациентите с муковисцидоза.

3-ма пациенти получиха и индивидулано консултиране от медиците. "Те бяха настанени в отделни стаи,така, както се практикува в Центровете по муковисцидоза в Англия. Пациентът стои изолиран и всеки специалист отива при него, спазвайки стриктна хигиена. Българските лекари стояха до английските си колеги и слушаха всяка дума. Така че обучението освен с лекции, беше и практическо" - сподели впечатленията си Атанасова.

На форума, псветен на рядката блест, присъстваха още председателят на Асоциация Муковисцидоза Антон Алексиев, пациенти, родители на деца с муковисцидоза, студенти и лекари от УМБАЛ "Света Марина" Варна.

Срещата стана възможна благодарение на неправителствената организация Child Health International, която подпомага връзката между лекари във Великобритания и различни други страни по света като Русия, Индия, Полша, Румъния, а от 2 години и с България.

"Искам да изкажа благодарност към всички, благодарение на които стана възможна тази среща, гостите от Великобритания, българските специалисти, семействата, които дойдоха и не на последно място пациентите, които макар и с известен риск от кръстосано заразяване, присъстваха. Специални благодарности и на председателя на Асоциация Муковисцидоза Антон Алексиев, който пътува от София и успя да се запознае с родители от Варна и региона. Специални благодарности и на всички пациенти и техните родители, които се съгласиха да бъдат прегледани и заснети пред толкова голяма група хора" - казаха след конференцията от УС на Асоциация Муковисцидоза.

По тяхна информация, след този форум, е възникнала идея за организиране на подобен и в София. Той ще има характер на обучение и се очаква да се проведе наесен с участието на екипи специалисти и от останалите Университетски клиники в София, Плевен и Пловдив.

"Тогава се надяваме да организираме и обучение на семействата, касаещи хигиената, физиотерапията, храненето и грижата за болните от муковисцидоза", съобщи в аванс Светлана Атанасова.