Дрехи и бижута в ЕС все по-опасни

Новините

24-03-2015, 07:20

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Най-честият проблем с облеклата, докладван от България, е свързан с опасни колани и вързалки

Дрехите, обувките и бижутата все по-често са сваляни от щандовете на европейските магазини заради опасни химикали и детайли, застрашаващи здравето. Това става ясно от годишния доклад за безопасността на стоките в ЕС, огласен вчера.

Детските играчки продължават да водят черната статистика (28%), следвани от облеклата (23%). Далеч след тях са електроуредите, автомобилите и осветителните тела. Общо почти 2500 стоки са спрени от продажба в ЕС през 2014 г.

България е сред петте членки на ЕС, подали най-много сигнали – 272, като 141 от тях се отнасят до детски дрехи. Най-честият проблем с облеклата, докладван от България, е свързан с опасни колани и вързалки, които заплашват децата със задушаване и травми при игра. Като производители са посочени основно Китай и Турция.

Сред другите стоки, изтеглени от българския пазар през 2014 г., са пожароопасни електрически адаптори и разклонители, лепила с високо съдържание на хлороформ и други химикали, замръзваща течност за чистачки, препарат за чистене на компютър, заразен с бактерии, почистващи препарати с необезопасени капачки.

Едни от най-често засичаните стоки са течност за електронни цигари с превишаващи нива на никотин и мастила за татуировки с високи нива на арсеник, никел, олово и други опасни химикали. От началото на 2015 г. България е предупредила за 16 опасни стоки, включително червило с високо съдържание на кадмий.

В Европа най-често срещаните химични рискове са свързани с продукти като обувки и кожени изделия с хром VI, който раздразва кожата, детски артикули с омекотители за пластмаса, които могат да доведат до репродуктивни проблеми, и модни бижута с тежки метали.