Литва връща казармата

Новините

24-03-2015, 06:50

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Възстановяват за период от пет години задължителната военна служба

На фона на украинската криза и напрежението с Русия Литва реши да върне казармата. Президентката на страната Далия Грибаускайте одобри спешно приетия миналата седмица закон, който възстановява за период от пет години задължителната военна служба, предаде ТАСС. "Това е важна и значителна стъпка за повишаване отбраната на страната. Гарантирането на националната сигурност е важен приоритет", посочи президентът.

В края на февруари оглавяваният от Грибаускайте държавен съвет по отбраната излезе с инициатива да се възстанови отменената през 2008 г. задължителна служба в армията. Той реши временно - за период от пет години, всеобщата военна повинност да бъде въведена отново, за да може през този период да бъдат подготвени около 16 000 бъдещи запасняци.
Погребали сина на Янукович в Крим

Синът на бившия президент на Украйна Виктор Янукович е бил погребан в Севастопол на едно от военните гробища, съобщи сайтът lifenews.ru. Тази информация дойде на фона на продължаващата неяснота за съдбата на 33-годишния мъж. Вчера бе съобщено, че той е загинал на езерото Байкал, след като управляваният от него микробус пропаднал в пропукал се лед и потънал. Днес от Партията на регионите на бившия президент потвърдиха за гибелта на Виктор Янукович-младши. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече твърденията за 33-годишния Виктор. Руски медии съобщиха, че трупът на загиналия мъж е откаран със специален самолет за Крим.

Киев се отказва от руския газ на 1 април

От първи април 2015 г. Украйна ще престане да купува руски газ, заяви министърът на енергетиката и въгледобива Владимир Демчишин, цитиран от РБК. "Нямаме нужда да купуваме руски газ. Няма смисъл да го купуваме на цени, по-високи от тези, които ни дава Европа. Затова и ще спрем сега", заяви министърът и поясни, че до април потреблението на страната ще намалее с 20-30 млн. кубически метра на денонощие. "В момента потребяваме 110 млн. кубически метра", добави той.

Бойци на олигарх блокираха "Укрнафта"

Бойци от батальона "Днепър-1" блокираха днес сградата на държавната компания "Укрнафта" в Киев, съобщи депутатът от украинската Върховна Рада Сергей Лещенко във Фейсбук. Според него командирът на бойците е познат като офицер от батальона, който изпълнява охранителни функции в Днепропетровска област, където губернатор е олигархът Игор Коломойски. Миналата седмица той пак нахлу в компанията, несъгласен с назначения неин управител, а след това дори блокира сметки на президента Петро Порошенко. В същото време страните в украинския конфликт взаимно се обвиниха в обстрел от тежко въоръжение в Донецка област. Това е нарушение на една от основните точки от минските договорености.