Ставаш бакалавър и само за 1 година

Животът

24-03-2015, 07:20

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Според реформата на Танев степените са: предучилищно и училищно образование; колежанско обучение, университети и центрове за върхови постижения.

Нова, четиристепенна система на образованието въвежда просветният министър проф. Тодор Танев до края на годината. Новото в нея е създаването на колежи след 12-и клас и преди вузовете, които ще работят така, че завършилите ги след това да могат да получат бакалавърска степен в университет за "един или два семестъра". Според реформата на Танев степените са: предучилищно и училищно образование; колежанско обучение, университети и центрове за върхови постижения.

Промени ще има във всяка степен, каза министърът. Но най-голямата е въвеждането на колежите. За проф. Танев това е основната управленска цел. Колежът след 12-и клас ще дава за 2 или 3 години първо 4-ти клас квалификация или умения за майстор в дадена професия. След това този майстор ще може да учи още 1 година и да стане специалист (да учи за бакалавър във вуз) или да запише магистърска специалност. Накрая, ако иска, може да се усъвършенства в център за върхови постижения, които ще са насочени към научната област.

Подробности за реформата Танев не успя да даде с мотива, че тепърва детайлите ще бъдат обсъдени на поредица от конференции и дискусии.

Тогава вероятно ще стане ясно какво ще се случи със сегашните професионални училища до 12-и клас и как ще бъдат мотивирани учениците да продължат да учат още 2-3 години в професионален колеж, а после да продължат във вуз (ако искат), вместо да се запишат директно в университета, както е сега.

Още не е ясно дали държавата би имала ресурс да издържа още една образователна структура. Министър Танев подчерта, че за колежите може да се използват празни сгради, които сега не са нужни на никого. На дискусиите трябва да се изясни дали вузовете няма да са обречени на сериозна финансова загуба, тъй като учениците от професионалните колежи ще имат право да завършват за бакалаври само за една, а не за 4 години, както е сега.

Въвеждането на 4-степенния модел се налагало, защото сегашният - двустепенен (средно и висше образование), не работел успешно. Имало много прекъснати връзки и с бизнеса, и с науката. Според министъра ще има сериозни реформи във висшето образование, чиято основна структура сега били факултетите. Няма да се закриват, но ще въведем и департаменти, каза той. И в момента обаче част от университетите имат департаменти, така че какво ще е изменението, министърът вероятно ще обяснява тепърва.