Архитекти от цял свят проектират новата варненска библиотека

Строителството ще става с европейски пари

Mеждународен конкурс за изграждане на нова сграда на библиотеката подготвя община Варна. Изграждането на новата сграда е предвидено в интегрирания план за развитие на общината, което е първата стъпка за осигуряване на европейско финансиране. "Проектът ще бъде реализиран, когато бъдат отворени новите оперативни програми", съобщи кметът Иван Портних. Той допълни, че екип начело с главния архитект на общината Виктор Бузев вече работи върху заданието на конкурса.

"Библиотеката е лицето на всеки град. Заради това съвсем скоро ще обявим международен конкурс, чрез който ще изберем най-доброто предложение за нов дом на регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна", обяви кметът, който се срещна със служителите на варненската библиотека по случай 132-та годишнина на културния институт.

"Дано всички заедно отпразнуваме своя 135-ти рожден ден в нова, модерна и удобна сграда, където всички варненци ще имат възможност да се докоснат до богатството на книгите", коментира директорът на библиотеката Емилия Милкова. Тя показа на кмета временна експозиция с едни от най-старите книги - част от богатата колекция на института.