Деца творят, вдъхновени от светлината

Дъгата, изгревите, залезите и полярното сияние са само част от темите на конкурса, обявен от Обсерваторията

  • Конкурс "Светлината и светлиннобазираните технологии" организират от Община Варна, Регионалният инспекторат и Националната астрономическа обсерватория "Николай Коперник". Поводът е Международната година на светлината, за каквато е обявена 2015-та.

Конкурсът ще се проведе в три категории - рисунка или макет, видеофилм или анимация, образователна игра.

Тематиката в трите категории трябва да е свързана с физични и астрономически обекти, явления и процеси, наблюдения на астрономически обекти и явления, училищни физични и астрономически събития.

В конкурсът могат да участват ученици от I до XII клас, разделени в три възрастови категории 1 -4 клас, 5 -7 клас и 8 -12 клас.

Организаторите са набелязали и примерни теми, по които могат да работят участниците. Те са "Лазери и фиброоптика", "Светлината и светлинните източници в медицината, астрономията, енергетиката, фармацевтиката, палеонтологията, науката за околната среда, химията, физиката и изследването на културното наследство", "Светлината в природата - дъга, изгреви, залези, фотосинтеза, полярно сияние, звезди, галактики и др.", "Светлината в изкуството и културата, архитектурно осветление, фотография и кинематография, стъклопис, театър и танци, лазерно светлинно шоу".

Младите творци ще бъдат оценявани според това дали са спазили техническите изисквания на конкурса, според оригиналността на идеята, научната достоверност и прецизност на изпълнението.

Крайният срок за предаване на творбите във варненската обсерватория е 1 юни 2015 г.

2015 г. е обявена за Международна година на светлината на 20 декември 2013 г.от Общото събрание на Организацията на обединените нации. Чрез обявяване на Международната година на светлината вниманието на световната общественост се фокусира върху темата за светлината в науката и нейните приложения. ООН е признала важността на светлинно-базираните технологии за насърчаване на устойчивото развитие чрез решения на глобалните предизвикателства в енергетиката, образованието, селското стопанство и здравеопазването. Светлината играе жизнено важна роля в нашето ежедневие през 21 век, като направи революция в медицината, лежи в основата на международната комуникация чрез интернет и е от съществено значение за културните, икономическите и политически връзки на глобалното общество.

2015 година е естествен кандидат за Международна година на светлината, посветена на редица важни събития в историята на науката за светлината датиращи от преди 50, 100, 150, 200 години и дори по-далеч назад във времето.

През 1815 г., на О. Френел публикува първия научен труд посветен на вълновата теория за светлината, а през 1865 г., Джеймс К. Максуел изгражда Общата теория на електромагнетизма и в частност доказва електромагнитната природа на светлината.

През 1915 г., А. Айнщайн публикува Общата теория на относителността (ОТО) в която показа, че светлината е в центъра на структурата на пространството и времето, като предсказа изкривяването на светлината от гравитацията.

През 1965 г., А.Пензиас и Р.Уилсън откриват космическото микровълново фоново лъчение - електромагнитното ехо от самото създаване на Вселената.

Тези открития променили физиката дълбоко продължават да имат огромно влияние върху науката и технологиите. Вълновата теория на светлината, законите на електродинамиката, Общата теория на относителността и изследването на космическото микровълново фоново лъчение довеждат до развитието на лазерите, мобилните телефони, глобалната GPS сателитна система, безжичния интернет, радиоастрономията и отговори на основните въпроси свързани с произхода на Вселената.