Каним бизнеса от Хамбург на форум във Варна

Мисия Варна

21-03-2015, 11:48

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Ще бъде представено и успешно работещото в Германия дуално образование

Да бъде проведен съвместен бизнес форум между Варна и побратимения район Аймсбютел в Хамбург, Германия. Тази покана е била отправена от делегация от община Варна по време на работно посещения в чуждия град. Готовност за съдействие по организиране на събитието е изразила Корина Нийнстед, директор "Международни отношения" към Търговската камара на Хамбург.

Групата от морската столица бе водена от зам.-кмета Пейчо Пейчев и почетния консул на Република Германия във Варна Недялко Неделчев. Програмата на българската делегация включваше срещи с представители на ръководството на район Аймсбютел, Сената, Търговската камара и министерствата на градското развитие и околната среда и на икономиката, транспорта, и иновациите, както и местни социални организации.

По време на всички срещи варненци са представили икономическия профил на града, предимствата и големите инфраструктурни и други проекти, както и инициативите във връзка титлата на Варна – "Европейска младежка столица 2017". Обсъдени са били възможностите за сътрудничество в областта на конгресния туризъм и панаирното дело, представен е интереса на морската столица за привличане на инвестиции за изграждане на панаирно градче и голям конгресен център. По предложение на Варна е било поставено начало на обсъждане на темите структуриране и управление на общинската икономика, събиране на местни данъци, поддържане на общинската собственост, управление на зелени системи, транспорт, пристанищна дейност и др. Представителят на Сената е изразил готовност за предоставяне на допълнителна информация по темите.

Директорът на Търговската камара в Хамбург- Корина Нийнстед, е отправила предложение във Варна да бъде представено и успешно работещото в Германия дуално образование - паралелно обучение на две места - в професионално училище и в предприятие, като едновременно с теорията, учащите придобиват и важни практически умения. Обсъдена е била възможността Варна да бъде включена в проект на камарата за дуалното образование, като предварително бъдат проучени потребностите на местно ниво и готовността на фирмите да работят по подобна инициатива.