Пациентите на Тубдиспансера оцеляват "на инат"

Туберколозата не намалява, коментира шефът на здравното заведение

Заради запор на банковите сметки от месец и половина прехраната и топлото на пациентите във варненският Тубдиспансер се осигуряват от дарители. Управителят на здравното заведение доц.д-р Христо Ганчев успява да овладее ситуацията, благодарение на личните си контакти.

Сметките на Тубдиспансера са запорирани след като фирма "Залива 47-СП" АД успява да осъди здравното заведение за неплатени от 2012 г. суми за доставка на храна в размер на 145 384,09 лв. След запора диспансера не може да получава и месечната си субсидия от 23 хил.лв. от Министерство на финансите и на практика е без никакви приходи.

Още 100 бона са борчовете към фармацевтични фирми. За настоящия зимен сезон няма пари за отопление и гориво. Не са изплащани заплати на персонала, лекари и лаборанти бягат от болницата.

"Ако годишната ни издръжка е около 400 000 лв., то реално са ни необходими 1 млн.лв., за да съществуваме. Трябва да се вземе решение дали ще продължим да функционираме като общинско дружество или ще бъдем ликвидирани. Тая цигания да просим пари за заплати на персонала не може да продължава. Никъде по света болниците не са търговски дружества", каза пред съветниците от комисията по здравеопазване управителят на СБАЛПФЗ - Варна доц. Ганчев.

Той уточни, че техният контингент е от бедни хора, които се нуждаят от силна храна, за да оздравеят. Към момента пациентите на белодробната клиника са 20. Лечението на всеки един от тях трае три месеца.

"Нашите пациенти не могат да минат с по две вафли на ден, ние не храним просто за да не си легнат гладни болните. За да оздравеят нашите пациенти е нужна силна храна", каза д-р Ганчев.

"Проблемът е спешен, общината трябва да плати на фирмата, за да се вдигне запора", допълни той.

Заради липсата на лекари е прекратен и договорът на белодробната болница със Здравната каса. Затова управителят му настоява още отделението "Клинична лаборатория" към "Белодробен медицински център" да бъде извадено от щата, тъй като няма средства за заплата на лаборантка.

Стана ясно също, че двете големи болници в града МБАЛ "Св. Анна" и УМБАЛ "Св. Марина" не желаят да вземат под крилото си бедстващия диспансер, тъй като той не е печалившо звено.

Решението за отпускането на исканите средства предстои да вземат съветниците от комисията по "Финанси и бюджет" в община Варна.