BlackSea Rocks разцепи културната комисия

Мисия Варна

20-03-2015, 13:02

Снимка:

www.facebook.com

Автор:

Пламена Николова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивал ще "продава" Варна в Китай

Сайтът на феста, който трябваше да набира изпълнители от 1 март, не работи

Съветниците от съвместната комисия по "Култура и духовно развитие" и "Търговия, туризъм и рекламна дейност" в общината не дадоха положително становище в подкрепа на грандиозния проект, наречен BlackSea Rocks. До решението се стигна след гласуване и разпалени дебати по темата. Въпреки това те насочиха искането за отпускане на 300 000 евро от бюджета на Варна към колегите си от "Финанси и бюджет". От там ще трябва да изискат и анализ на финансовото състояние на фирмата организатор.

Стана ясно, че вече е подписан меморандум за сътрудничество между кмета на Варна Иван Портних и Иван Кутиков в качеството му на президент на "Авант-Гарде Ентертеймънт Груп", в който общината се ангажира с частично финансиране, без да се посочва в какъв размер. Освен това се казва, че Варна поема домакинството на финала на международния конкурс за певци La stargate, предвиден за 12, 13 и 14 август 2015 г. и ще осигури логистика, настаняване на участниците по време на финалното събитие и евентуално ще търси спонсори и рекламодатели.

"Това искане е извън всички правила за финансиране. От кога община Варна трябва да търси спонсори за частен фестивал?", попита Марина Карапетян. Иван Кутиков обясни, че целият фест струва 3 млн. евро, а от нас се иска да заплатим 300 000 евро. Целият бюджет на Фонд "Култура" към общината е 1,1 млн. лв. Трябва да подкрепим фирма, регистрирана с капитал от 10 лева и мероприятие по картинки. Никъде не видях становище от Министерство на културата, а снимката на Вежди Рашидов също стои в материалите. Сайтът на феста, който трябваше да набира изпълнители от 1 март не работи, всичко е много съмнително. Преди време ние отхвърлихме искането за 100 000 лв. на Нелко Коларов за организирането на истински рок фест и го пратихме да кандидатства пред фонд "Култура", а сега ще подкрепяме нещо толкова неясно", допълни Карапетян.

"Подкрепата на това искане е подигравка с останалите творци на Варна. Ако Марая Кери трябва да дойде във Варна, за да си платят варненци по 200 лева за билет, то може да го организира всяка една компания без да се харчат парите на данъкоплатците за това. Ние тук не говорим даже за фестивал, а за 3 концерта, в които не се знае дори дали ще участва варненски изпълнител", допълни я Светлана Такева.

"Фестивалите във Варна станаха монотонни. Трябва да се създаде младежки продукт, за това трябва да заделим бюджет от около 400 000 лв. и с конкурс да се изберат най-добрите идеи", предложи Николай Недков.

"Трябва да се помисли за място, абсурдно е да съберем публика от 20 000 човека в Спортна зала или другаде. Ние нямаме зала "Арена Армеец", каза председателката на комисията Даниела Димова.

Според колежката й Марица Гърдева градът ни има нужда от голям фест, насочен към младите хора, както и от мащабно мероприятие, което да промотира града ни.

В нейна подкрепа се изказа Тодор Балабанов, който смята, че от бюджета се финансират доста фестивали без конкурс. Затова съветникът призова колегите си да подкрепят проекта.

"Това, което обсъждаме най-вероятно няма да се случи. Освен това не виждам нищо младежко в Марая Кери. Общината може сама да си организира подобен фестивал и то за около 50 000 лв. А за хонорара от 100 000 лева можем да си докараме някоя голяма звезда", обобщи Благомира Александрова.

В коментар до редакцията на Varnautre.bg  четем:

Какво ще получи Варна срещу 600 000 лв., според обясненията на организатора ?

"Огромна аудитория и видимост, както по Националната, така и по чуждестранни телевизии, лицензирали права за излъчване. Ще има промоционални видеа, поздравителни видеа от световни знаменитости, като общата стойност ще надхвърли 15 часа. Това не включва времето, в което ще се излъчват материали за Варна, бизнесът и туризма на града онлайн", обещава в писмото си до председателя на ОбС Кутиков.

В същото се посочва, че в момента компанията е в преговори с китайския фейсбук, китайския туитър, китайския ютюб, китайския гугъл, руския фейсбук, с обща посещаемост на нашия сайт над 200 милиона на ден! Стана ясно обаче, че въпросният сайт lastargate.com не се отваря, а фейсбук страницата Lа Stargate Consevatory, регистрирана през 2013 г., приканва да направите първия си пост.

От внесеното до ОбС писмо на "Авант-Гарде Ентертеймънт Груп" не става ясно кой ще носи отговорност и дали ще бъде възстановено финансирането на общината, ако събитието не се състои или бъде реализирано в много по-малък мащаб - без Марая Кери, One Direction и китайския фейсбук.