Европа ни върна 36 просяци и проститутки

Животът

20-03-2015, 07:24

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА:
Най-интересното от в. "Монитор" на 20 март

36 просещи и проституиращи българчета ни върнаха от социалните служби от различни европейски страни. 11 от децата са били репатрирани заради просия, обясниха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). 6 от децата са искали милостиня в Швеция, 3 в Австрия и 2 в Германия.Други 8 деца са станали жертва на сексуална експлоатация в Великобритания, Холандия, Германия, Гърция и Испания. Останалите са били джебчии или деца, изведени от страната, за да бъдат продадени.

От ДАЗД отбелязват че трафикът на деца с цел трудова и сексуална експлоатация през миналата година намалява в сравнение с 2013 г. „Това се дължи на факта, че повечето държави в ЕС не сигнализират в консулските и дипломатическите мисии на България в чужбина, тъй като считат, че това са дребни престъпления и връщат децата на родителите или близките, с които пътуват”, заявиха от агенцията.

Момичета от ромски произход се жалват на националната телефонна линия за деца 116 111, че родителите им ги продали с цел женитба. "Най-често търсят помощ, защото се чувстват нежелани от новото семейство. Споделят, че не се чувстват добре, защото са спрели да посещават училище”, обясни пред "Монитор" координаторът на телефонната линия Донка Петрова. Някои от момичетата пък търсили помощ, защото били върнати
при жениха си след като веднъж избягали.

Всеки подобен сигнал от телефонната линия прехвърлят към отдел "Закрила на детето". Така с помощта на полицията социалните успяват да върнат в родния дом част от невръстните булки. След това социалните започват работа със семейството с цел да повишат родителския им капацитет. Ромските тийнейджъри пък звънели на горещата телефонна линия, за да споделят, че ще откраднат момичето, което харесват, защото нямат пари, за да го купят.
Сега законът не наказва покупко-продажбата на булки, които дори са непълнолетни. За съжителство с непълнолетно момиче обаче Наказателният кодекс предвижда глоба до 5000 лв. и затвор до 2 г.

Социалното министерство пък предвижда промени в Закона за семейните помощи, според които невръстните майки ще получават памперси и дрехи вместо пари в брой. По данни на министерството в момента непълнолетните майки у нас са 5332, като 1351 от тях са до 15-годишна възраст. От Националната линия за деца отчитат, че през последните година броят на сигналите за деца, жертва на насилие, се увеличават.

През февруари са били регистрирани 49 случая на бити или неглижирани деца. "1/3 от тях са за психически или физически тормоз", като обясни още Петрова. През миналата година обажданията с подобни сигнали са били 476.