Деца рисуват увреждането, така както го виждат и усещат

Родители, учители и студенти ще общуват помежду си в подкрепа на децата

Като част от международната кампания на ООН "Да нарисуваме увреждането", групата за детско участие към Фондация Лумос и професионалната гимназия по дървообработване "Н.Хайтов" Варна организират събитие, в което ще участват деца с увреждания от общността и ученици от гимназията - техни връстници без увреждания. С помощта на доброволци - студенти от ТУ Варна, специалност "Социален мениджмън" децата ще се опитат да нарисуват увреждането, така както го виждат и усещат. Събитието е предвидено за 21 март от 10.00 часа на територията на гимназията по горско стопанство и дървообработване.

"В този ден децата със специални образователни потребности ще са експертите, те най-добре знаят какви прегради срещат, затова ще питаме тях. Всички деца ще имат възможност да се изразят чрез рисуването, а родители, учители и студенти ще общуват помежду си, в подкрепа на децата. Такива събития в учебно време разчупват училищната среда и култура, а това дава ново самочувствие на децата и запомнящо се преживяване и опит", коментира Анета Тенева, специалист "Детско участие" във Фондация Лумос.

Крайният срок за предаването на всички рисунки е 15 юли 2015 г., като след тази дата широката общественост ще бъде поканена да гласува за любимите си рисунки онлайн. Окончателно избраните 30 рисунки от цял свят ще бъдат изложени в кулоарите на 70-тото Общо събрание на ООН в Ню Йорк.