Родители мръзнат пред пустото барче на басейн "Приморски"

Мисия Варна

19-03-2015, 13:52

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общината осъди съветничка

Записват деца за начално обучение по плуване в басейн "Делфини"

Близките на трениращите деца събраха подписка за да заработи кафе-сладкарницата

Над 80 родители са се подписали под искането да заработи кафе-сладкарницата на плувен басейн "Приморски" във Варна. Подписката беше внесена за разглеждане от комисията по "Собственост и стопанство" в общината. Съветниците решиха да отложат обсъждането за следващото си заседание, на което да бъде поканен управителя на общинско предприятие "Спорт-Варна", който да се произнесе по случая. Заведението стои затворено, след като Общинският съвет на Варна не можа да вземе решение как да го стопанисва.

Както Varnautre.bg писа, бившата наемателка на кафенето, общинската съветничка Благомира Александрова, беше осъдена на две инстанции за дължимите 19 000 лв. наем. Нейната фирма "Джаки 83" беше сключила договор за стопанисването на кафе-сладкарницата през 2009 г. В началото на 2014-а договорът за наем на "Джаки 83" изтича, но собственичката не освобождава имота. Така се стига до съдебни дела, които общината печели, а наемателят е изведен принудително.

Във вече освободения обект съветниците имаха идея да сложат автомати за безалкохолни и кафе и той да се превърне в удобна чакалня за родители на трениращи в басейна деца. Това обаче не се случи и родителите, които мръзнат на открито събраха подписка за отварянето на барчето.

Управителят на "Спорт Варна" ще трябва да даде обяснения и относно искане, внесено от кмета на Варна Иван Портних да бъде отдадена под наем и фитнес залата към басейн "Приморски". В предложението се очаква чрез публичен търг обектът да работи срещу 964, 40 лв. месечно. Стана ясно обаче, че фитнесът е на печалба от над 30 000 лв. и съветниците недоумяват защо за печеливш общински обект трябва да се търсят наематели.

Категорично против отдаването се обяви общинският съветник Христо Атанасов, който заяви, че залата е оборудвана със скъпи уреди и е безумие да се предостави на тази цена. Колегата му Добромир Джиков коментира, че след като фитнесът е на печалба може да се завиши сумата с 20% и така да се провежда търг.

"Ние сътворихме това предприятие и се очаква то да работи и да стопанисва правилно обектите си. Беше грешка, че отдадохме барчето под наем. Сега ще направим още една грешка ако отдадем зала, която работи на печалба. Нека отхвърлим това предложение и да заставим управителя да си стопанисва обектите, както е редно да прави", коментира общинският съветник Петър Липчев.

"Нямам никаква представа за внесеното предложение, трябва да се пита администрацията на община Варна, вероятно дирекция "Собственост и стопанство"", коментира управителят на "Спрот Варна" Николай Костадинов.