Общината събира данъци от фирма без собственост и дейност

Някой от чиновниците не си е свършил работата

От дружество "Паркинги и гаражи-Варна" ЕАД, което е в ликвидация, се жалваха до правната комисия в община Варна, че им се начисляват неправомерно данъци и такси.

Фирмата е обявена в ликвидация с решение на общинския съвет от 26 юли 2012 г. "Дружеството никога не е притежавало недвижими имоти. На същото са били предоставени за ползване такива, като при встъпването ми като ликвидатор, се ползваха седем имота. През 2013 г. Общински съвет Варна гласува паркингите да бъдат предоставени за ползване на общинското предприятие. От тогава дружеството не стопанисва никакво имущество, нито развива каквато и да е дейност. Въпреки това, както за 2013 г., така и за 2014 г. се начисляват данъци и такси върху имуществото, което ние нито притежаваме, нито стопанисваме", се посочва в жалбата от Лъчезар Бажлеков, ликвидатор на "Паркинги и гаражи" ЕАД.

Той допълва, че това имущество вероятно се стопанисва от общинското предприятие, но неизвестно защо налозите се начисляват на търговското дружество.

На последната сесия на Общински съвет Варна, проведена на 4 февруари, бе взето решение да се пристъпи към несъстоятелност на "Паркинги и гаражи-Варна" ЕАД. Съветниците от правната комисия обаче не видяха правен казус в жалбата и я приеха като информация. Те решиха да насочат г-н Бажлеков да се жалва направо пред дирекцията, която му начислява неправомерно данъците и таксите.