Оркестърът на варненските учители търси пари за фестивал в Италия

Ансамбълът е единствен по рода си в България

Камерният оркестър на варненските учители "Анима" иска от Община Варна 3000 лв., за да може да участва в десетата юбилейна среща на фестивала на Европейската оркестрова федерация. Тя ще се проведе в Кремона, Италия от 4 до 7 юни 2015 г. Като цяло разходите по участието на групата възлизат на 25 536 лв.

Струнният оркестър е създаден през 1981 г. към тогавашния Дом на учителя. През 2003 г. е приет за член на Европейската оркестрова федерация. От март 2010 г. "Анима" съществува благодарение на финансовата подкрепа на община Варна. Парите, които групата иска, ще покрият част от пътните разходи и таксата за участие в престижното събитие.

Повече от 400 участници, младежи и възрастни, се очаква да се срещнат в Кремона.

"От минал опит знаем, че "Анима" внася специфичен цвят във фестивала на EOFed и ние наистина ще се радваме да усетим това отново. "Анима" е единствения член на федерацията от Югоизточна Европа и ние бихме искали да подсилим тази връзка, като същевременно предлагаме на музикантите от Варна платформа, за да представят своето изкуство пред другите участници и публиката в Кремона". Това се казва в писмо от Даниел Келерхалс, президент на Европейската оркестрова федерация, изпратено на 6 октомври 2014 г. в деловодството на община Варна.

Празнично матине на оркестър "Анима"