Елтън Джон бойкотира "Долче и Габана" заради бебетата инвитро

Новините

17-03-2015, 07:30

Снимка:

в-к "24 часа"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Дизайнерите неведнъж са декларирали несъгласието си с това да има хомосексуални семейства

Британската поп легенда сър Елтън Джон призова за бойкот на световноизвестната марка за дрехи "Долче и Габана”, след като двамата италиански дизайнери се обявиха в защита на традиционното семейство и против заченатите инвитро деца, съобщи Би Би Си.

"Не на химическото потомство и матките под наем - животът тече по естествения си начин, има неща, които не бива да бъдат променяни", заявиха в интервю пред италианското списание "Панорама" Доменико Долче и Стефано Габана. Двамата бяха гей двойка в продължение на 23 години, но през 2005 г. се разделиха. Дизайнерите неведнъж са декларирали несъгласието си с това да има хомосексуални семейства.

Долче и Габана се обявиха и срещу това еднополовите семейства да отглеждат деца, включително и собствени, но заченати инвитро. "Ние сме против осиновяването. Единственото семейство е традиционното." Според Доменико децата трябва да бъдат резултат от акт на любов. "Раждаме се от майка и баща - или поне така би трябвало да бъде. "Аз наричам заченатите инвитро бебета деца на химията, синтетични деца", допълни той.

От своя страна Стефано Габана допълни: "Семейството не е прищявка. В него има някакво свръхестествено чувство за принадлежност." Той разкри, че през 2006 г. се е свързал с жена, която да му роди дете, но впоследствие се отказал. Причината се криела във факта, че бил против идеята дете да отрасне с двама гей родители. "Всяко дете се нуждае от майка и баща. Не мога да си представя детството ми без моята майка", заяви Габана. Дизайнерите, които основават модната си къща през 1980 г., смятат също за жестокост бебе да бъде разделено от майка си.

В отговор на изказванията на двамата италианци сър Елтън Джон, който има семейство с две деца от сурогатна майка с дългогодишния си партньор Дейвид Фърниш, ги разкритикува остро в профила си в инстаграм. "Как смеете да наричате децата ми синтетични?

Как не ви е срам да пъхате малките си осъдителни пръстчета в инвитро процедурата - чудо, което позволява на милиони обичащи се хора, хетеро- и хомосексуални, да сбъднат мечтата си да имат деца!", написа той.

67-годишният световноизвестен певец не спря дотук и нападна и творенията на "Долче и Габана": "Архаичното ви мислене е изостанало от времето също като модата ви. Никога повече няма да нося "Долче и Габана", заяви той, призовавайки да се спре носенето на дрехите им. Хиляди хора пък започнаха да пускат снимки на децата си, заченати инвитро, и статуси в подкрепа на гей двойките в социалните мрежи.

Звезди като Виктория Бекъм, Къртни Лав, Рики Мартин, Мартина Навратилова и Шарън Стоун веднага се обявиха в подкрепа на Елтън Джон и семейството му.

"Изпращам любовта си на Елтън, Дейвид, Закари, Илайджа и всички красиви бебета инвитро", написа съпругата на футболиста Дейвид Бекъм.

"Вашите гласове са твърде силни, за да разпространявате толкова много омраза. Събудете се, това е 2015 г., обичайте себе си", заяви в туитър певецът Рики Мартин, известен със своята хомосексуалност.

Габана, който взел критиките срещу себе си присърце, започнал да публикува статуси в защита на тезата си.

В един от тях той дори определя Елтън Джон като фашист.

В крайна сметка двамата дизайнери и бивши партньори разпространиха уточнение, в което казват, че са изразили лично мнение и не съдят поведението на други хора.

"Твърдо вярваме в демокрацията и смятаме, че за нея е изключително важна свободата на мнението. Говорехме за начина, по който гледаме на света, но намерението ни не е било да оценяваме избора на други хора. Вярваме в свободата и любовта", каза Габана. Той допълни: "Аз съм сицилианец и съм израснал в традиционно семейство, съставено от майка, баща и деца. Има и други видове семейства и те също са легитимни като това, което аз познавам. Но в моя личен опит семейството имаше различна конфигурация. Това е мястото, където научих ценностите на любовта."

Последната колекция на "Долче и Габана" за есен-зима 2015 бе посветена на майката и бе представена от бременни жени и малки деца.

Известните гей двойки и техните деца

- Станалият известен с ролята си на сваляча Барни в сериала "Как се запознах с майка ви" Нийл Патрик Харис и неговият партньор Дейвид Буртка имат четиригодишни двуяйчни близнаци - момче и момиче. Двойката е познавала сурогатната майка, износила децата им.

- Певецът Рики Мартин има 6-годишни близнаци Матео и Валентино. След като синовете му се раждат през 2008 г., износени от сурогатна майка, той разкрива своята сексуалност. През януари 2014 г. звездата се раздели със своя дългогодишен партньор.

- Модният дизайнер Том Форд има син на 2 г., Александър, със своя дългогодишен партньор Ричард Бъкли. Бебето било износено от сурогатна майка, а дизайнерът го описвал като гений. Двойката се запознала, когато Форд бил само на 25, а Бъкли, който е бивш главен редактор на модното списание "Вог", е на 38.

- Актрисата от "Сексът и градът" Синтия Никсън има две деца - Саманта и Чарлз, от връзката си с английския професор Дани Мозес. Двойката обаче се разделила през 2003 г. и оттогава Синтия излиза с активистката за по-добро образование Кристин Маринони. Защитничката роди общия им син Макс през февруари 2011 г., като името на биологичния баща на детето се пази в тайна.