Концесионери на варненски плажове скочиха срещу такса "кошче" и "кабинка"

Досега наемателите на плажове плащаха само за поставянето на търговски обекти и сметопочистване

Концесионерите на плажове във Варна установили, че освен такса за временни съоръжения и сметоизвозване от тази година община Варна им начислява налози за спасителни постове, съблекални, душове, указателни табели, кошчета за смет и др., научи Varnautre.bg.

"Считаме, че използваната методика за начисляването на тези такси е неправилна, а Наредбата следва да бъде променена. Досега такси се дължаха за издаване на разрешение за временни търговски съоръжения като маси, павилиони, кабини и др. Тъй като в Наредбата изброяването е неизчерпателно това предполага повратно тълкуване от страна на общинската администрация на тези понятия".

Това се казва във възражението под което са се подписали концесионерите от "Св. Св. Константин и Елена холдинг" АД, "Лазурен бряг 91" ЕООД, "Алея първа" ЕАД,"Фамилия" ЕООД, "Камбана" ЕООД, "БГГ" ЕООД, "Ревиера" АД, "Ламс холдинг груп" ООД и "Гранд хотел Варна" АД.

Според концесионерите душовете, кабинките и табелите не са търговски обекти и не се използват с комерсиална цел, а с цел да обслужват морските плажове и плажуващите лица, с цел да предотвратяват инциденти и да опазват живота и здравето на плажуващите. Концесионерът не извлича печалба от тези обекти, а напротив прави разходи във връзка с поддържането им, се посочва още във възражението. Очаква се съветниците от правната комисия в община Варна да разгледат исканите промени на заседанието си в сряда.