Хората с увреждания искат безплатен транспорт

Нова наредба ще определя кой има право на безплатен транспорт и кой ще пътува с намаление

Хората с увреждания да пътуват напълно безплатно по градските и междуселищни линии, а придружителите им на преференциални цени. За това настояват в писмо до кмета на Варна Иван Портних много от организациите на хора с увреждания в града. По този повод градоначалникът е възложил изработването на нова Наредба, която да регламентира какви отстъпки и преференции ще могат да ползват инвалидите и техните лични асистенти. Тя ще бъде разглеждана на заседание на правната комисия в сряда.

Мотивите на тези организации са, че потребностите на хората с увреждания изискват ежедневни посещения в здравни и социални заведения, рехабилитационни центрове, а децата - съответно на училище и детска градина. Предвид факта, че тези хора и семействата им са с ниски доходи, достъпа до различните институции остава ограничен. Това затруднява тяхната интеграция и осигуряване на равен достъп, се посочва в молбата до кмета.

По данни на Дирекция "Социално подпомагане" Варна на територията на общината са регистрирани 23 470 хора с увреждания. От тях 989 са деца. Възрастните инвалиди са 22 481, като 2 967 от тях ползват помощта на придружител.

С решение на Общинския съвет до настоящия момент е организирано издаването на безплатни и с намалени цени карти на пенсионери над 65-годишна възраст, учащи се, деца с увреждания и техните придружители на НПО, която предоставя социални услуги за деца на територията на общината, на Съюза на глухите, Дружество на хемодиализираните, Дружество на инвалидите.

В писмо, получено от омбудсмана на Република България се посочва, че трябва да се спазват принципите на равнопоставеност на хората с увреждания и техните семейства, интегрирането им в работна среда.

В тази връзка новата Наредба за реда и условията за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на територията на община Варна, ще регламентира при какви условия всички, които попадат в графата "хора с увреждания" ще могат да пътуват безплатно.