Строители искат да проектират

Всяка община сама решава дали да даде работа на повече фирми

Строителните фирми настояват търговете за избор на изпълнители по Националната програма за саниране да бъдат на принципа на инженеринга. Така след конструктивното обследване избраните изпълнители сами ще могат да решат как да ремонтират, като едновременно проектират и изпълняват.

Регионалното министерство не е дало изрични указания дали търговете трябва да са за инженеринг или да бъдат обявени два конкурса - един за проектиране и един за изпълнение. Всяка община може сама да избере дали да обяви търгове за най-ниска цена или на инженеринг. Ако бъде избран вариантът с два конкурса, това ще забави изпълнението на програмата, категоричен е изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Иван Бойков.

Според него при два търга освен избора на две фирми обжалванията също могат да забавят процеса. В същото време това няма да гарантира по-добро качество на изпълнението, обясни Бойков. Част от проектантите няма да подходят достатъчно съвестно и ще направят копи-пейст на съществуващи проекти. Има случаи, в които дори не посещават сградата, която "проектират", обясни Бойков. Има типови проекти, предоставени безплатно от Столична община и те могат да се използват, казват и други строители.

Според проектантите пък с два търга програмата ще осигури работа и на тях, каквато е една от идеите - да се подпомогне малкият бизнес. И повече фирми ще участват в санирането. Всяка община трябва сама да направи избора дали да осигури хляб на повече компании или да проведе по-бърдо търговете. За момента е ясно, че община София е избрала първия вариант.