Знаете ли, че: На Камчия има космическа капсула

Туризъм

15-03-2015, 12:15

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изложеният спускаеми апарат е единствен в Европа

Mалките и порасналите любители на космонавтиката могат да видят край Варна уникален аналог на спускаем апарат, с какъвто преди дни тримата космонавти – руснаците Александър Самокутяев и Елена Серова и американецът Бари Уилмор, се приземиха благополучно в степите на Казахстан, след 170 денонощия в орбита.

Космическата касула е изложена в Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия". Изложеният спускаеми апарат е единствен в Европа. Той е част от богатата експозиция на Авио-космическия център на комплекса. Увлекателната световна история на авиацията и космонавтиката разказва лично българският космонавт-изследовател Красимир Стоянов, преминал пълния курс на подготовка за втория българо-руски космически полет. В музея може да видите експонати на космическа храна и космическата оранжерия "Свет", разработени от български учени и специалисти в областта на космическите изследвания.

Следва виртуална разходка по картата на звездното небе в единствения за България цифров планетариум с цифрова 6-проекторна система, с диаметър на купола 13 метра и колекция от филми за пълнокуполна прожекция на български, руски и английски език. Тук гостите на комплекса ще бъдат приветствани от космонавт-изследователя Павел Виноградов от борда на Международната космическа станция.

Учениците могат да провеждат изнесени часове по астрономия и в учебната обсерватория с компютризиран телескоп и специалната площадка за наблюдения на покрива на Учебно-възпитателния център. В Авио-космическия център ще получите печат за дестинация "Камчия" в пътеводителя с 20 туристически обекта на Варненска област "Опознай родния край".