"Дни на кариерата" отваря работилница за писане на CV-та

Парите

12-03-2015, 13:13

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Пламена Николова

Всичко от Автора

Търсенето на работа е като ухажването, нужно е добро настроение

Всеки шести студент успява да си осигури стаж или работа след среща с фирмите, участващи в традиционните "Дни на кариерата". Това съобщи за Varnautre.bg Светлозар Петров от Job Tiger, съорганизатор на форума. "Национални дни на кариерата - добра кариера, добър живот" се организира в национален мащаб за 13-ти пореден път с подкрепата на "Нестле България".

Очаква се 34 фирми да представят своите позиции пред завършващите бъдещи специалисти от варненските ВУЗ-ове. Срещата е предвидена за 16 март в галерия "Графити" Варна.

"Нараства интересът на младите хора към възможностите, които предлага събитието", каза Светлозар Петров. Той съобщи, че по време на представянето на фирмите в столицата са минали 7200 студенти, със 700 повече от миналата година.

"Дните на кариерата са полезни не само с огромните възможности пред младите хора да си уредят стаж или работа. Така те успяват да се ориентират на пазара на труда, да видят какво искат компаниите. Тук нямат притесненията, които биха имали по време на интeрвю", каза Петров. Той допълни, че не само у нас, но и в световен мащаб младите хора не знаят как да представят най-добре себе си чрез автобиографията, която създават. А зле подготвеното CV може да затвори вратите, смята Петров. Той посъветва кандидатите да отиват на срещата с работодателите подготвени като предварително се запознаят в интернет с дейността на всяка от фирмите. Освен подходящото облекло Петров препоръча кандидатите да проявят ентусиазъм, който често бил по-важен от самата квалификация.

"Търсенето на работа е като ухажването, нужно е добро настроение, затова нека младите хора дойдат с усмивка", посъветва специалиста.

Лиляна Димитрова, експерт "Човешки ресурси" в "Нестле България" сподели, че 60 студенти от Варна са намерили работа при тях след провеждането на Дни на кариерата миналата година.

По време на форума ще бъде организирана работилница по писане на CV-та, където всеки желаещ ще бъде запознат с тънкостите при създаването на автобиография и мотивационно писмо, ще получи важни съвети за поведението си по време на интервю с работодател. Тук ще бъде давана и предварителна информация за фирмите, които участват в Национални дни на кариерата.

Стана ясно, че между 40 и 60% от стажантите, наети от фирмите остават на работа след завършване на обучението си. И тук бе поставен въпросът за разминаването в очакваното и предлаганото заплащане при наемането на работа.

"Няма как завършващ специалист без опит да иска заплата от 1000 лв., която е висока за стандартите на страната ни. Нужно е младите хора да са реалисти и да имат нормални очаквания", коментира още Петров.