Тръгва вълна от 220 л/кв.м при топене на снеговете

Животът

12-03-2015, 07:04

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Екоминистърът призова гражданите да бъдат нащрек, като следят редовно метеорологичната обстановка

Между 175 и 220 литра вода на квадратен метър ще се излеят при рязко топене на снеговете в най-критичните райони, в които в последните дни се натрупа няколко метра бяла покривка. Това предупреди вчера министърът на околната среда Ивелина Василева след заседанието на Министерския съвет, на което са били обсъдени неотложни стъпки за предотвратяване на евентуални наводнения. "Приет е комплект от 14 мерки, които незабавно да се въведат в действие", уточни тя. Сред тях е задължението за собствениците и операторите на язовири спешно да предприемат действия за осигуряване на свободни обеми във водоемите.

Те ще трябва да проверят и състоянието на хидротехничеките съоръжения, за да не се допусне възникване на аварии. Освен това ще се осигури проходимостта на речните русла, а Агенция "Пътна инфраструктура" ще провери подмостовите пространства за натрупвания, които може да предизвикат опасно задържане на водна маса. "Оперативното звено в МОСВ продължава да работи в непрекъснат 24-часов режим, за да не допуснем при снеготопенето да се получат рискови ситуации", заяви Василева. Тя обаче призова и гражданите да бъдат нащрек
като следят редовно метеорологичната обстановка. По-рано вчера екоминистърът подчерта, че нивата на реките в страната са около праговете за високи води, като с особено внимание се следят реките Арда, Тунджа и Марица.

На вчерашното заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов похвалил ресорните министри, които бяха ангажирани със справянето с последствията от обилните снеговалежи, които откъснаха от света стотици села. "Специално да благодаря на Николай Ненчев, Лиляна Павлова, Ивелина Василева, Ивайло Московски, Теменужка Петкова относно ЕСО, всички, които отидохте по места", обърнал се към тях Борисов. Премиерът остро възразил срещу спекулациите, че не били сформирани щабове. "Напротив! Работеха перфектно заедно Министерството на земеделието и храните, горски, военни, ротори от Северна България с влекачи ги карахме… Действително огромно природно бедствие. Областните управители, кметове, батальони и всичко, каквото можеше, е изкарано там", обяснил Борисов, стана ясно от стенограмата от заседанието.