Ремонтират три войнишки паметника

Мисия Варна

11-03-2015, 14:45

Снимка:

live.varna

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Първият е Паметникът на граничаря, който е в изключително лошо състояние в резултат на частични ремонти, извършвани с евтини и некачествени бои и материали.

Три от общо единадесетте войнишки паметника във Варна ще бъдат ремонтирани тази година, съобщиха от дирекция "Култура и духовно развитие" към община Варна.

Първият е Паметникът на граничаря, който е в изключително лошо състояние в резултат на частични ремонти, извършвани с евтини и некачествени бои и материали.

Стъпалото на върха на паметника, върху което е скулптурната композиция, е полуразрушено, надписите на плочите са напълно нечетими и трябва да бъдат позлатени отново. Квадратното стъпало с кръстовете, както и колоните са напукани, а мазилката е силно повредена. За ремонта на монумента общината отпуска 10 000 лева, очаква се допълнителна финансова подкрепа от министерството на отбраната, както и експертно сътрудничество от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Предстои ремонт и на паметника, посветен на Сръбско-българската война. За него са отделени 8 000 лева, предназначени за смяна на мазилката върху целия монумент. Спонсори ще се търсят за нова позлата на кръста върху лицевата страна на паметника. Такава е направена преди 18 години също с дарения.

Тази година завършва и започнатия в средата на миналата година ремонт на Паметника на приморци, загинали във войните /1912-1918г./, чиято връхна част беше в твърде лошо състояние, обобщават още от дирекция "Култура и духовно развитие".