БДЖ абсурди от първо лице

Вместо работещите в БДЖ да започнат да мислят за клиенти си, като за източник, от който получават заплатите си, те гледат на тях, като на поредните говеда, излъгали се да ползват родните влакове

Мръсни влакове, невъзпитани кондуктори, неизползваеми клозети и мноооого дълго пътуване. В общи линии с тези характеристики могат да се опишат родните железници. Покрай постоянно излизащите новини за спрени влакове - върнати влакове, съкращения - отмяна на съкращения, фалити и прочее в БДЖ, сякаш на заден план остава състоянието на самите влакове. Масово те са кошмарни, като в същото време съвсем невярно се посочват за най-евтиния транспорт. Има разбира се изключения с някои по нови вагони, в които можеш да пътуваш сносно, но дори и те далеч не отговарят на цената си. 

Поредната илюстрация на абсурдите в БДЖ направи читател на Varnautre.bg, който разказа за преживяванията си в експреса Варна-София. 

"На 2-ри март с БДЖ - експреса Варна-София, цена за първа класа 39,60 лв. Във вагона сме петима. До Горна Оряховица всичко е ок. Качиха се двама полицаи, които би трябвало да патрулират във влака, но те се настаниха при нас и четоха вестници. Рискуват живота си и ще получат 20 заплати накуп при пенсиониране.

Смениха се и кондукторките. Едната с грим в стил Аватар коментираше клиентите в съседните вагони, стана и топло и пусна вентилацията и започна да духа студено. Малкото платили по 40 лв за първа класа пътници, помолихме да спре студения въздух и тя видимо раздразнена обясни на колежката си и полицаите, че пътниците нямали угодия.

Полицаят-милиционер, който рискува живота си, я подкрепи и ни посъветва цитирам: "Места бол, преместете се". Драмата настана когато от Червен бряг в 12:30 часа се качиха жепейците, приключили работа и прибиращи се за София и Перник. Съответно и те се настаниха в Първа класа и стана като селска кръчма. Викове, крясъци, тъпи шеги с колежките, продаваха се часовници, телефони, и така 2 часа до София.

Питам аз, полицаите-милиционери що не патрулират във влака - нали това им е работата и трябва ли работещите в БДЖ да пътуват в Първа класа и да пречат на клиентите, които са си платили за "лукса" поне да не им духа, докато се возят?! Риторичен ми е въпросът. Работещите в БДЖ няма да се променят и да започнат да мислят за клиенти си, като за източник, от който получават заплатите си. Те гледат на пътниците като на поредните говеда, излъгали се да използват родните влакове!!!", завършва разказа си варненецът, стигнал до София с БДЖ. 

Историята продължава с това, че недоволният пътник е пуснал жалби до ръководството на БДЖ, и до Министерството на транспорта. Отговор по жалбите му обаче все още няма.