50 деца във Варна страдат от муковисцидоза

Муковисцидозата е тежко генетично, автозомно-рецесивно заболяване

Варна стана домакин на първата по рода си среща на британски и български специалисти, работещи по проблемите на рядкото заболяване муковисцидоза. В УМБАЛ "Св. Марина" се събраха лекари от Великобритания и специалисти от Втора детска клиника при университетската болница, представители на Българската асоциация по муковисцидоза, родители на болни деца, неправителствени организации, специализанти и студенти.

Муковисцидозата е тежко генетично, автозомно-рецесивно заболяване, което се проявява в детска възраст. Болестта засяга жлезите с вътрешна секреция и води до нарушения във функциите на белите дробове и стомашно-чревният тракт. Във Варна се наблюдават и лекуват над 50 пациенти, повечето от които са деца. В национален мащаб броят им е около 180. Средната продължителност на живота на хора с муковисцидоза у нас е 12 години, а по света - 50 години, сочат данни на Асоциация "Муковисцидоза".

Срещата се организира от Втора детска клиника при УМБАЛ "Св. Марина", неправителствената организация "Child Health International", лекари от Великобритания, работещи с пациенти с муковисцидоза и Abbott България със съдействието на ръководството на УМБАЛ "Св. Марина" и Медицински университет "Проф. д-р П. Стоянов" Варна. В рамките на деня на територията на Втора детска клиника ще бъдат извършени консултации на пациенти от британските лекари.