По-малко такси за доставчиците на веригите

Парите

11-03-2015, 07:04

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Браншовиците не желаят държавата да се меси в бизнеса

Споразумение за спазване на лоялни търговски практики подписаха вчера Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Сдружението за модерна търговия, в което влизат големи вериги като "Лидл", "Била", "Кауфланд", "Метро" и др. Целта е двете страни сами да решават проблемите помежду си, без да се налага държавата да се намесва в отношенията им.

Техни представители припомниха, че при кабинета "Орешарски" управляващите опитаха да приемат поправки в Закона за защита на конкуренцията, чрез които да бъдат спрени част от нелоялните практики като промени в договори без предупреждение, налагане на нерегламентирани такси и др. Търговските вериги обаче се обявиха категорично против промените и поискаха проблемите с доставчиците да се решават по съдебен ред или чрез саморегулация. В крайна сметка президентът Росен Плевнелиев наложи вето.

Споразумението предвижда да се спазват 10 принципа на добри търговски практики, които се прилагат от европейската Инициатива за веригата на доставки. Например не трябва да се правят едностранни промени на условията по договорите, споразуменията трябва да бъдат в писмена форма, предприемаческият риск да се разпределя равномерно и др. Така според споразумението вече няма да е допустимо да се иска от доставчиците да финансират промоции или да им се налагат непропорционални такси за включване в рекламните каталози на веригите.

В следващите 3 месеца двете сдружения ще изготвят механизъм за мониторинг за спазване на споразумението, обясни Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на на Съюза на хлебопроизводителите.

"В сравнение с 2011 г. сега ситуацията е съвсем различна. Много от нелоялните търговски практики вече са в миналото", каза тя. Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия обясни, че отпадат много от таксите, които веригите налагаха на доставчиците. От думите на Кукушева обаче стана ясно, че това няма да повлияе на крайните цени за потребителите.