Предложение: Държавата връща пари на българите, почиващи у нас

Туризъм

10-03-2015, 15:54

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Пламена Николова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Туристическият бранш изригна: Летният сезон ще е катастрофа

Така ще спасим 1 млрд. лева, които сега изтичат в Гърция и Турция

Държавата да връща пари на българи, които почиват у нас и с това да се стимулира родния туризъм. Това предложи по време на Кръгла маса "Проблеми и предизвикателства пред туристически сезон – лято 2015", която се провежда в момента във Варна, Атанас Карагеоргиев, който е собственик на хотели в курорта Св. Константин. Така според не го ще успеем да спасим 1 млрд. лева, които сега изтичат в Гърция и Турция.

Карагеоргиев се обърна директно към вицепремиера Ивайло Калфин, който също присъства на Кръглата маса с искането да бъде коригиран "социалистическия" Кодекс на труда, и на младежите на 16 години да бъде дадена възможност да работят. "Имаме чудесно подготвени кадри, които знаят езици и имат квалификация. Вместо да работя ги оставяме да се мотаят. Сега ако наема 16-годишен ме скъсват от проверки. Дайте възможност и на 18-годишните да работят почасово, както е навсякъде по света", коментира разпалено Карагеоргиев.

Той излезе и с предложение нашите държавни мъже да отидат на лична среща с президента на Русия Владимир Путин, за да водят преговори за привличане на руски туристи. "Ако министрите ни не умеят да преговарят на високо ниво в полза на бранша, тогава да ги сменим", отсече браншовикът, с което предизвика аплодисменти в залата.

"300 000 руснаците, които вече имат имоти у нас са загубени за туристическия бранш", коментира Ивайло Калфин. Той не скри и че през последните 4 години не е имало посещение на български министър в Москва. Според Калфин почивката на руснаците у нас е станала два пъти по-скъпа след драстичния спад на рублата. За исканите субсидии за стимулиране на бранша Калфин коментира:" Искате субсидия за туристите от България, искате субсидия за полетите, искате за концесиите....и то какаво стана социализмът дойде. Е няма да стане. Трудности има във всеки бранш. Другият път си извикайте министъра на финансите, поискайте му 1 млрд. лева и готово. Давате за пример Гърция, а знаете ли че там има 2,7 млрд евро дефицит", така на кратко вицето отряза надеждите на бранша, че държавата ще се втурне да помага за спасяването на сезон 2015.