Туристическият бранш изригна: Летният сезон ще е катастрофа

Записванията от руснаци и украинци клонят към нула, няма с кого да ги заместим

Тази година летният сезон ще е катастрофа. Това прогнозираха туроператори на Кръгла маса "Проблеми и предизвикателства пред туристически сезон – лято 2015 г.", която се провежда в момента във Варна. "Очаква ни един от най-лошите сезони за последните 10-15 години", категоричен бе  управителят на "Сънтурс" Венцислав Танчев, който е представител на германския туроператор "Алтурс". 

Най-трагично е положението на руския пазар. Записванията там клонят към нула. На Албена например няма записан нито един летовник от Русия. По същия начин стоят нещата и на Св. Константин. Подобно е положението и с украинските туристи. "Ситуацията с липсващите туристи ще доведе до ожесточена ценова война с конкурентите ни - Турция и Гърция, в която България ще загуби. Защото нямаме буфер, с които да сваляме още цените. При съседите, правителствата им са доказали, че стоят зад бранша когато е в криза, докато нашето не го прави", коментираха браншовици. По думите им липсва и алтернативен пазар, който да компенсира липсващите летовници от Русия и Украйна.

Единствения вариант бил да се привлекат туристи от Беларус, но и там без помощта на държавата нещата нямало да се случат, тъй като беларусите също влизат у нас с визи. Цифром и словом, записванията на украинци и руснаци са с 50% по-малко до момента. Визите остават един от най-сериозните проблеми, както и все по-краткия летен сезон. Липсата на достатъчно реклама също се се усещала.

Друг проблем за бранша е и въведената наскоро задължителна застраховка "трудова злополука" за работещите в туризма. Не на последно място е драстичният скок на таксата за паркинг на туристическите автобуси на летището. Ако през 2013 г е била 80 лв., а през 2014 г. - 180 лв. това лято тя ще стигне до чудовищните 400 лв. Продължава и недоволството и от сигурността по курортите ни. Джебчийките  продължават да шетат навсякъде сред туристите, оплакаха се хотелиери и туроператори. 

58 души от Външно министерство ще бъдат изпратени в Киев и Минск, за да се ускори процеса по издаването на визи, обещаха от Министерството на външните работи. Според министъра на социалната политика Ивайло Калфин, който също присъства на Кръглата маса, един от начините за справяне с проблемите е 16-годишните да могат да работят в туризма при облекчени правила, а безработните, които остават след края на сезона, да карат курсове за преквалификация.