Екопарк на 30 км от Варна - топ дестинация през четирите сезона

Туризъм

10-03-2015, 14:01

Снимка:

Екопарк "Венелин"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Три общини включиха екопарк "Венелин" в общ европроект

Екопарк "Венелин" стана част от общ европроект в областта на туризма на общините Долни чифлик, Несебър и Бяла за подпомагане, рекламиране и развитие на регионален туристически продукт. Целта е да се привлекат повече туристи от България и чужбина като се представят атрактивни дестинации, местни традиции и възможности за активен отдих на територията на трите общини през четирите сезона. Стойността на проекта, който се нарича "Иновативен маркетингов подход за развитие на регионален туристически продукт", е 433 394 лв. Финансирането е от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет по Оперативна програма "Регионално развитие".

"Развитието на туризма през четирите сезона и приятното прекарване на свободното време са сред основните приоритети на общината. Имаме неповторима природа - Стара планина, Камчия, морето и резерватите ни дават уникален шанс за развитие на планинския, морския, селския, ловния, риболовния и еко-туризъм", обясни кметът на община Долни чифлик Борислав Натов.

Екопарк "Венелин" е сред водещите дестинации в проекта заради атрактивните си възможности за риболов и екотуризъм. Всички занимания са на разумни цени или безплатни и дават възможности за контактуване с природата без граници. Тук се намират един от най-големите рибарници в България. Паркът обхваща 600 000 кв. м кристално чисти водоеми и живописни зелени поляни. Районът влиза в Натура 2000, приютява над 100 вида редки птици и е в непосредствена близост до резервата Камчия. Риболовът е позволен целогодишно. Има шаран, бял амур, европейски сом, толстолоб и щука. Рибарниците се обитават и от популация каракуда, костур и червеноперка.

Почивната база разполага с хотел (4 стаи и апартамент) и 20 наколни бунгала над водните басейни. В бунгалата има спалня, санитарен възел и веранда. Оборудвани са с климатична система и телевизор. В границите на парка може да се ползват беседки, пейки, маси, скара-барбекю, детски развлекателен кът "Тарзан", лодки и водни колела, да се купува жива риба, да се приготвя на място от посетителите, или да се поръчват специалитети с нея в ресторанта. В парка има възможност за уникални сватби и пикници, за стрелба с лък и арбалет, за организиране на турнири по точна стрелба с награди от управата на екокомплекса.

Екопарк "Венелин" е на 30 км от град Варна, след Аврен и преди село Венелин, община Долни чифлик.