Хартиените торти хит в детските градини

Животът

10-03-2015, 10:55

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Пламена Николова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Алергиите - съвременният кошмар

Вместо лакомства родителите носят свирки и балони за рождените дни

Откакто бе въведена забрана за внасяне на каквито и да било хранителни продукти в детските градини на Варна, хартиените торти за рождените дни на децата станаха хит. За ужас на сладкарите, похапването "на ужким" се превърна в обичана игра и забавление за малчуганите.

Заповедта на Регионалната здравна инспекция от 28 март 2014 г. и Наредба 6 за здравословното хранене на децата принуди всяка група в забавачниците да се сдобие с по няколко хартиени торти. Разпоредбите обаче бяха въведени на практика през септември миналата година. Предприемчиви търговци веднага се възползваха от ситуацията и заляха пазара с богат асортимент. Майсторите сладкари имат сериозна конкуренция в предлаганото хартиено разнообразие от цветове и форми. Продават се торти с късмети, с изненади и закачки.

Първоначалното стъписване на родители и децата отшумя и вече практиката да се празнуват рождени дни с хартиени торти се приема за нещо обичайно. Мерките се оказаха напълно адекватни предвид факта, че истинските торти се забъркват с всевъзможни оцветители, подобрители и стабилизатори. Макар и обожавани от децата сладките изкушения често ги разболяват.

Именно затова мотивите за наложените промени са нарастващите хранителни алергии сред подрастващите. Джипита споделят, че от пет години насам има истински бум на алергии. Всяко второ дете страда от някаква разновидност на заболяването. Родителите се виждат в чудо, търсейки панацея или вълшебно хапче, което да опази децата им здрави. Изпробват се всякакъв вид сиропи, хапчета и прахчета за стимулиране на имунната система. Нищо обаче не гарантира пълно здраве на мъничетата. И така бизнесът на фармацевтите процъфтява. Мама и татко не жалят пари за лекарства и добавки, за да избегнат усложненията.

Специалисти коментират, че причината за бума на алергиите може да се дължи на ваксините, на некачествените храни, които консумираме и замърсеният градски въздух. Препоръчват се естествените процедури за каляване на децата, чист планински въздух, почивка край морето, захранване с чисти продукти. За мнозина обаче всичко това остава недостъпно, било по финансови причини или поради липса на свободно време, което да бъде посветено изцяло на здравето на детето.

Във връзка с нарастващия брой на децата с алергии и други хронични заболявания на 29 септември миналата година в община Варна бе проведена среща на родители, медици, представители на детски кухни. Вследствие на дискусията бе взето решение в детските градини да бъдат въведени диетични менюта, така че боледуващите деца да могат да посещават детското заведение и се адаптират с лекота.

"На национално ниво 66.9% от малчуганите страдат от хронични заболявания, а в началния курс 35%. В същото време е изключително трудно такива деца да посещават детските заведения, защото за тях се отпускат повече средства, само ако са записани в специализирано заведение", коментира тогава Нели Вълева, началник-отдел "Лечебни заведения и детски учебни заведения" в общината. Тя съобщи, че в морската столица интеграцията на такива деца се прилага успешно благодарение на доброто сътрудничество на институциите и в момента стотици малчугани посещават забавачка наравно с останалите. За да се приложи този опит в цялата страна, е нужно полагащата се субсидия от около 3 000 лв. годишно да се отпуска за всяко дете с хронично заболяване, независимо в какво детско заведение постъпва