Роди се първото бебе за 2015-а, заченато ин витро, чрез общинско финансиране

Мисия Варна

10-03-2015, 10:54

Снимка:

live.varna

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Малкият Кирил се появи на бял свят с тегло 2150 г и 46 см и вече се чувства добре у дома

Първото бебе за тази година, заченато чрез успешна ин витро процедура, финансирана от община Варна, проплака в СБАГАЛ "Проф. д-р Димитър Стаматов" на 4-ти февруари.

Малкият Кирил се появи на бял свят с тегло 2150 г и 46 см и вече се чувства добре у дома, съобщиха родителите му. Момченцето е дълго чакано дете, майка му Милена имала няколко неуспешни опита за зачеване, но не се отказала да опитва да има рожба.

Общинската ин витро програма стартира в средата на миналата година с бюджет от 100 000 лева, предназначен за 50 двойки с репродуктивни проблеми. През 2014 година са одобрени 18 двойки, съобщи зам.-кметът д-р Лидия Маринова. Тя допълни, че програмата продължава и тази година, като предстои критериите за кандидатстване да бъдат по-улеснени, за да могат да бъдат обхванати повече желаещи. Лекарите очакват в близко време да се родят още две двойки близнаци, заченати по ин витро програма. Община Варна работи активно и с фондация "Искам бебе". В края на 2013 г. в морската столица бе открит информационен офис – от кмета Иван Портних и от д-р Милен Врабевски, който оказва финансова подкрепа на организацията. В офиса, който се намира на ул. "Начо Начев" № 6, предлагат безплатни консултации за двойки с репродуктивни проблеми.