Ислямски духовник: Да разрушим пирамидите в Египет!

Новините

10-03-2015, 07:10

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

По-рано предложение да се бутнат египетските пирамиди и сфинксът направи лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

"Египетските пирамиди трябва да бъдат разрушени", призова кувейтският ислямски проповедник Ибрахим Кендари. Духовникът иска да бъде съборена и статуята на сфинкса в африканската страна, предаде ТАСС.

"Фактът, че ранните мюсюлмани през VII в., стъпвайки на земята египетска, не са разрушили паметниците, не означава, че ние не трябва да ги сринем сега", смята Кендари. Според свещеника, щом пророкът Мохамед е разрушил идолите в град Мека, то съвременните последователи на религията трябва да правят същото. Той посочва, че унищожаването трябва да бъде извършено дори когато става дума за паметници с голяма историческа и културна ценност.

По-рано предложение да се бутнат египетските пирамиди и сфинксът направи лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Според него задачата да се унищожат тези исторически паметници е "религиозен дълг".

Междувременно фанатиците от "Ислямска държава" унищожиха и разграбиха ценностите от още един древен иракски град - Хорсабад, съобщи Ройтерс. "Екстремистите са взривили древните руини на Хорсабад в Северен Ирак", заяви Джума Абдула от департамента по старинните обекти в провинция Ниневия. Жители разказват, че ислямистите взели голямо количество антични предмети и гръмнали част от тях, които не им трябвали. Градът, основан като столица на Асирия от крал Саргон Втори през 717 г. пр. Хр., е известен с издълбаните си каменни барелефи.

Поредното нападение на джихадистите накара властите в Багдад да разкритикуват водената от САЩ международна коалиция, че не прави достатъчно, за да защити културното наследство на страната. "Нашето въздушно пространство не е в нашите ръце, а в техните. Призовавам международната общност да засили ударите и да ги насочи към тероризма където и да се намира", заяви иракският министър на туризма и старинните обекти Адел Фахд аш Ширшаб. Той допълни, че за джихадистите това е битка за идентичността им, а целта е да се опразни Ирак от неговото наследство.

Шефът на ООН Бан Ки Мун изрази възмущение от разрушаването на руините на древните градове в Ирак от "Ислямска държава". Той определи действията на екстремистите като военно престъпление и изтъкна, че е необходимо бързо да се сложи край на тези прояви.

Преди дни джихадистите унищожиха с булдозери древните градове Нимруд и Хатра. Преди това бе публикуван видеозапис на екстремисти, които разбиват статуи на 2600 г. в Мосул.

Експерти твърдят, че строгата интерпретация на исляма, която изповядват терористите, ги кара да не признават храмове и да определят шиитите в Ирак като еретици. Затова статуи и реликви се смятат за измислени идоли и според тях трябва да бъдат унищожени.