И газовите бутилки влизат в електронен регистър

Новините

09-03-2015, 09:51

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Бутилките, които фирмите не контролират, са с повредени винтили, изпускат газ и се пълнят на нерегламентирани места

Газовите бутилки, които се използват в бита, кафенетата и ресторантите, да влязат в национален електронен регистър, предлагат от Българската петролна и газова асоциация. Изпълнителният директор на асоциацията Андрей Делчев каза в предаването на БНР "Преди всички", че газовите бутилки, които са на пазара, са около 3 милиона, но точният им брой не се знае.

"Голяма част от тях са стари. Някои от тях на 25-30 години. Тези бутилки, които фирмите не контролират, са с повредени винтили, изпускат газ, освен това се пълнят на нерегламентирани места. Оттам идват и произшествията. По този начин ние си носим вкъщи необезопасени уреди", каза още Делчев.

Той припомни, че е забранено на газстанциите да се пълнят бутилки за бита.

Делчев обясни как предвиждат да се осъществи включването на огромния брой газови бутилки в електронен регистър:

При пълненето на бутилките фирмите, които ги пълнят, ще поставят съответните електронни маркери на годните бутилки. Негодните ще бъдат иззети от пазара, така че да не създават заплаха за здравето и живота на гражданите. В рамките на няколко месеца всички бутилки, които бъдат подменяни на такива пълначни пунктове, могат да бъдат маркирани.

От Българската петролна и газова асоциация настояват онези фирми, които пълнят газови бутилки, да бъдат лицензирани и да притежават необходимата техника.